Начало Избрани F1 няма да променя броя на спринтовете през 2023 г.

F1 няма да променя броя на спринтовете през 2023 г.

456
0
спринтовата надпревара на Ред Бул Ринг
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Календарът на F1 за 2023 г. отново ще има само три спринтови надпревари. Това бе потвърдено от Международната автомобилна федерация ФИА. 

Малко след началото на сезона от Либърти Медия поискаха удвояване на броя на спринтовете. Желанието на американската компания не срещна одобрение от страна на ФИА. По този начин за трета поредна година ще има само три уикенд, в които ще има и спринтови състезания.

Ръководният орган на спорта публикува първия си набор от правила за предстоящия сезон. В тях се посочва, чеспринтовата сесия ще се проведе на максимум три състезания.“ Форматът на съботните състезания е непроменен в сравнение с тези, които се провеждат заедно с трите кръга от тазгодишния шампионат.

F1 въведе спринтовия формат миналата година. Тогава домакини на кратките състезания бяха пистите Силвърстоун, Монца и Интерлагос. Усилията на организацията да увеличи броя на спринтовите състезания бяха многократно осуетявани.

Предложението за провеждане на шест спринтови състезания през тази година беше блокирано от отборите поради финансови причини. Така отново се провеждат три спринтови състезания. Две от които вече се състояха на пистите Имола и Ред Бул Ринг и бяха спечелени от Макс Верстапен. Последният спринт отново ще бъде на бразилската писта Интерлагос.

За следващата година F1 отново предложи да увеличи броя на спринтовите състезания на шест. Тази идея получи подкрепата на отборите, когато бе обсъдена от Комисията на Формула 1 през април. От друга страна предложението на спорта не успя да получи одобрението на ФИА.

„Въпреки че подкрепя принципа за увеличаване на броя на спринтовите състезания, ФИА все още оценява въздействието на това предложение върху операциите и персонала на пистите. Федерацията ще предостави обратна информация на Комисията“, се казва в изявление на ръководния орган на спорта.

Първото издание на спортния правилник на F1 за 2023 г. беше одобрено от Световния съвет за моторни спортове на ФИА във вторник.

Правилата за следващата година могат да бъдат прeразгледани, за да се промени броят на спринтовите състезания. Това трябва да бъде одобрено с голямо мнозинство от Комисията на F1. За целта са необходими 28 от общо 30 гласа, разпределени между 10-те отбора (по един глас) и представителите на ФИА и ръководството на Формула 1 (по 10 гласа). След това промяната трябва да бъде одобрена от Световния съвет за моторни спортове (WMSC).

Все още не се знае кои трасета ще приемат спринтовите състезания през следващата година. Има вероятност някои от сегашните писти да бъдат запазени и в бъдеще.