Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари ще тества подобренията в SF-24 тази седмица

Ферари ще тества подобренията в SF-24 тази седмица

2856
0
Ферари SF-24
снимка, Ферари

Ферари планира да тества подобренията в SF-24, които ще се използват от Гран при на Емилия Романя. Според италиански източници, Скудерията ще използва снимачните дни тази седмица, за да изпробва новите компоненти на собствената си писта във Фиорано.

Намерението на Ферари да представи значителен пакет с актуализации не е никаква тайна. Още в началото на сезона тимът обяви, че ще представи сериозни подобрения в Имола. Скудерията ще се съсредоточи най-вече върху дизайна на въздушните кутии. Подобрения ще има и в други части на автомобила. Всички те вероятно са вдъхновени от уникалния дизайна на Ред Бул RB20

Според настоящия правилник на F1, отборите нямат право на частни тестове с настоящите или миналогодишните автомобили. Изключение правят така наречените снимачни дни. Всеки един тим има на разположение два дни от година, които да използва за различни цели. По-голямата част от екипите вече проведоха снимачни дни в началото на сезона. Разбира се, някои снимачни дни се използват и за тестване на нови компоненти по автомобила.

Италианският сайт formu1a.uno съобщи, че на 9 и 10 май Ферари ще се отправи към пистата във Фиорано с Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Двамата ще изпробват за първи път пакета за модернизация, планиран за домашното състезание в Емилия Романя.

Целта на Ферари е потвърждаване на данните, събрани от аеродинамичния тунел, изчислителната динамика на флуидите (CFD) и симулатора и тези от пистата. Именно това беше най-големият проблем за Скудерията през миналогодишната кампания. Тогава екипът от Маранело направи сериозна крачка назад и беше изпреварен от Мерцедес. Сега обаче германският производител се бори с абсолютно същите проблеми.

Производството на новите части е започнало преди известно време. От Ферари никога не са имали намерение тези компоненти да бъдат представени по време на Гран при на Маями заради формата на уикенда

В Имола F1 ще се завърне към нормалния формат на провеждане на състезателния уикенд. Предишните два кръга в Китай и Маями включваха спринтове. Сега обаче Ферари ще има на разположение три свободни тренировки, за да събере достатъчно информация и да провери дали новите части работят според очакванията.

В Маями Льоклер призна, че отборът се нуждае от подобрения, за да може да се бори с Ред Бул и Макларън. Отборът от Уокинг представи сериозен пакет с модернизации. Това помогна на Ландо Норис да се бори с Ред Бул и да триумфира в основното състезание.

„Както съм казвал много пъти, сезонът ще зависи от подобренията в отделните автомобили. Нашите предстоят съвсем скоро и това ще определи донякъде остатъка от сезона за нас. Трябва да работим усилено и да се надяваме, че тези подобрения ще бъдат толкова добри, колкото тези на другите и ще ни помогнат да направим значителна крачка напред“, каза Льоклер.

Днес Ферари отбеляза 42-рата годишнина от смъртта на Жил Вилньов. Канадецът загина след катастрофа по време на квалификацията на пистата Золдер в Белгия. Вилньов спечели общо шест състезания и се превърна в един от най-обичаните пилити на Скудерията.