Начало Рали Фактът, че и трите Поло R WRC са в точките, е изключителен...

Фактът, че и трите Поло R WRC са в точките, е изключителен успех, заяви Капито

74
0
Жулиен Инграсиа,Себастиен Ожие

Отборът на Фолксваген триумфира в Монте Карло – Себастиен Ожие и Жулиен Инграсиа записаха победа в първия кръг от световния шампионат, след като миналия сезон там взеха първия си подиум с Поло R WRC.

Световните шампиони, както и съотборниците им, се сблъскаха с много тежки условия – мокра и заледена настилка, силен дъжд, дълбок сняг, но преодоляха всичко и стигнаха до финала. Яри-Мати Латвала/Мика Антила и Андреас Микелсен/Мико Маркула взеха ценни точки благодарение на петото и седмото си място.

Изключително горд съм с целия отбор. Пилотите, навигаторите, инженерите и механиците – всички свършиха изключителна работа. Представянето на Себастиен Ожие бе достойно за шампион, докато Яри-Мати Латвала и Андреас Микелсен се справиха прекрасно. Те използваха информацията заедно с екипите си и направиха интелигентен избор на гуми – дори на моменти да не бе перфектен. Но всичко случило се бе типично за Монте, където задължително условията са непредсказуеми и темпераментни. Фактът, че и трите Поло R WRC са в точките, както и че спечелихме Монте за първи път, е изключителен успех – коментира спортният директор на Фолкслваген Йост Капито.

Ожие определи началото на сезона като перфектно и също отбеляза фантастичната работа на отбора, като самият той бе безкрайно щастлив.

Латвала първо се пребори от 18-та позиция да финишира седми в петък, в събота спука гума и загуби позиции, но отново навакса и в края на надпреварата бе на пето място. В крайна сметка финландецът бе доволен от класирането си, тъй като това бе целта му за ралито.

Най-после сложих край на лошата си серия в Монте Карло. Условията на пътя бяха безкрайно трудни на моменти, както и изборът ни на гуми, който не беше правилен в началото. Отсечките в планината бяха страшно сложни, но спечелихме важни точки. Особено съм доволен от записания актив в пауърстейджа и сега се отправяме към рали Швеция, изпълнени с увереност – заяви Латвала.

Микелсен имаше грижи по време на уикенда и призна, че ралито е било особено напрегнато за него и навигатора му, тъй като се състезаваше в условия, в каквито не бе карал досега.

Оказахме се със сликове на снега и шипове в дъжда като мнозина други. Изборът на гуми бе особено труден. Научих обаче много за рали Монте Карло. Много съм щастлив, че взех точки – това бе целта ни и съм изумен колко трудно постижима бе тя – допълни Андреас.