Начало Други Ферари потвърди екипажа на третия си прототип в WEC

Ферари потвърди екипажа на третия си прототип в WEC

107
0
Ферари 499P
снимка, Ферари

Ферари потвърди екипажа на третия си прототип в WEC. Скудерията привлече Роберт Кубица, Йе Ифей и Робърт Шварцман. Тримата ще карат Ферари 499P №83 за екипа на AF Corse.

Ферари разширява програмата си в премиерния клас на WEC през тази година. Това идва след успеха на екипа от Маранело миналата година. Прототип №51 с екипаж Алесандро Пиер Гуиди/Джеймс Каладо спечели 24-те часа на Льо Ман. В същото време другото Ферари №50 с екипаж Антонио Фуоко/Мигел Молина/Никлас Нилсен записа няколко подиума

24-те часа на Льо Ман беше единственото състезание през сезон 2023 в WEC, което не беше спечелено от Тойота. Японският производител продължи доминацията си в световния шампионат за издръжливост след влизането на новите технически правила. Тази година обаче се очаква конкуренцията да бъде много по-ожесточена.

В края на миналата година стана ясно, че Ферари ще пусне трети хиперавтомобил. Малко след това бе обявено привличането на Роберт Кубица. Очакванията бяха протежето на Ферари Робрърт Шварцман да също да пилотира прототипа с №83. Шварцман е официалният тестов и резервен състезател на Ферари в F1.

Последният потвърден пилот на AF Corse №83 е Йе Ифей. Китаецът има предишен опит в състезанията за издръжливост. Ифей караше за екипа на Jota през последните няколко кампании. Миналия сезон той бе зад волана на Порше 963 заедно с Антонио Феликс да Коща и Уил Стивънс. Сега 23-годишният пилот отваря нова глава в кариерата си с AF Corse и Ферари.

„След като спечелих класа LMP2 през 2023 г. [с Team WRT], съм много щастлив, че ще мога да карам Ферари 499P на AF Corse през този сезон“, сподели Кубица.

„Ще трябва да се опитаме да останем здраво стъпили на земята и да дадем най-доброто от себе си. Знам, че в началото на сезона няма да е лесно. Ние ще се опитаме да използваме максимално времето на пистата, за да натрупаме важен опит“, добави бившият пилот от F1.

Същевременно Шварцман изрази увереността си, че ще може да се бори в челото на полето с Ферари 499P

„Чувстваме се уверени и амбициозни. Уверени в работата, която ще свършим с отбора и амбициозни за резултатите, които искаме да постигнем тази година“, коментира Шварцман.

„Ще имаме малко време и много неща, върху които да се съсредоточим. Аз ще дам всичко от себе си, за да се адаптирам към автомобила, към отбора и всичко възможно най-бързо. Убеден съм, че сезонът ще бъде положителен. Наистина съм мотивиран да постигна добри резултати, с амбицията един ден да спечеля световната титла“, добави протежето на Ферари.

Засиленото присъствие на Ферари в WEC е сигнал за ангажимента на легендарния производител да се превърне отново в основна сила в състезанията за издръжливост. Скудерията е готова да отправи сериозно предизвикателство за титла при производителите през 2024 г.

„Радваме се, че можем да предоставим на нашите официални пилоти възможността да участват в целия сезон на FIA WEC с Ferrari 499P с номер №83 на екипа на AF Corse“, заяви Антонело Колета.

„През последните сезони Ифей се прочу с това, че спечели две титли в състезанията за издръжливост. Сега той може да се докаже в най-високата категория на световния шампионат с хиперавтомобила на Ферари.“

„За разлика от него, Робърт ще може да продължи пътя си с ново предизвикателство след успешния сезон 2023, в който спечели старта Барселона с 296 GT3. Той се адаптира блестящо към 499P по време на тестовете за новаци в Бахрейн“, добави ръководителят на програмата на Скудерията в състезанията за издръжливост.