Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари с ново предно крило в Джеда

Ферари с ново предно крило в Джеда

1820
0
Ферари, крило
снимка: Иван Тенчев

Иван Тенчев, Джеда. Ферари ще изпита ново предно крило в днешните първи тренировки на пистата в Джеда в Саудитска Арабия. Новостите за колите са доста като за едва втората надпревара от сезон 2023. В Скудерията обаче са подготвени с някои компоненти. В бокса им вчера бе и задното крило с една стойка. От екипа коментираха след Бахрейн, че ще продължат да работят по него. Главният инженер Джок Клиър обясни, че крилото просто не е изследвано достатъчно, тъй като е влязло в развоен процес едва в края на 2022 г.

Основната цел на промените в предното крило е да се стабилизира предната част на Ферари SF-23 и да се намали подскачането

То не е толкова сериозно, колкото през миналия сезон, но все пак бе отбелязано от пилотите на Ферари. Крилото трябва да позволи и повече гъвкавост в настройките на колата. Фредерик Васьор каза по-рано тази седмица, че проблемът на Скудерията в битката с Ред Бул е не въпрос на концепция, а на реглажи. Вчера механиците проверяваха подробно връзките на новите страници с основния елемент, чиято цел е да насочва потока към пода. Второто и трето звено създават силите на притискане. Най-горният елемент формира потока към кутиите за радиаторите и зоната от вътрешната страна на предните колела.

Що се отнася до задното крило с единична опора, то изследванията се провеждат по време на състезателен уикенд поради липса на тестове. Данните от писта се съпоставят с тези от изследванията в централата в Маранело, за да продължи по-нататък развитието му.

По-голямата част от съперниците също са с променени крила. Ред Бул ще изпита нов основен елемент на задното крило, нови страници около него и нов бийм уинг (крилото над скоростната кутия и дифузьора)

Целта е да се намали още челното съпротивление и да се увеличи скоростта на най-бързата градска писта в света, както гордо наричат домакините трасето в Джеда. Мерцедес също изглежда е с по-плитки крила, за да не губи толкова много скорост на правите както миналата година. Люис Хамилтън се оплака вчера, че колата им продължава да бъде с твърде голямо челно съпротивление.

В Алпин са с нов бийм уинг, който да помага на ускоряването на излизащия въздух от дифузьора. Макларън пък са го сменили напълно и са също с ново задно крило. Характеристиките на Джеда наистина са напълно различни от тези на Сахир и Алфа Ромео са с променени и предно, и задно крила.

Астън Мартин от своя страна също има нови страници на предното крило. Преди днешните тренировки в бокса на тима от Силвърстоун бяха приготвили преди тренировката два варианта – с по-малко и по-голямо притискане. Бийм уингът и при тях е нов, както и вторият елемент на задното крило.

Хаас е със сменени горни елементи на предното и задното крила. В Алфа Таури са с напълно ново задно. Уилямс е не само с промени по крилата, но и нови кутии за спирачките на предните и задните колела и гърни ленти в профила на корпуса над двигателя.