Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари ще подобри стратегиите си в състезанията

Ферари ще подобри стратегиите си в състезанията

1265
0
Ферари
снимка: Спас Генев

Ферари ще подобри стратегиите си в състезанията. Това бе потвърдено от Фредерик Васьор. Директорът на отбора от Маранело каза, че тази година ще бъдат направени някои корекции в начина, по който Скудерията прилага своите състезателни стратегии.

Промените във стратегиите идват след подробен преглед на случилото се през сезон 2022. Тогава Ферари спечели два от първите три старта и започна да се откъсва напред. Но с напредването на кампанията Скудерията започна да изостава все повече и позволи на Ред Бул да наложи своята доминация.

Причините за краха на Ферари през 2022 г. бяха свързани както с лоша надеждност на двигателя, така и с пилотски грешки. Също така италианците допуснаха няколко огромни неточности при вземането на стратегическите решения. Това коства на Скудерията ценни точки и на практика лиши екипа от няколко победи.

Една от грубите стратегически грешки бе решението Шарл Льоклер да остане на пистата с използвани гуми в заключителната част на Гран при на Великобритания. В същото време Сайнц влезе в бокса, сложи меки гуми и след това спечели състезанието. Не трябва да се забравя и случилото се в Унгария. Тогава механиците на Ферари сложиха твърди гуми на колата на Льоклер, което на практика съсипа състезанието му. Друг случай бе Гран при на Монако, когато Льоклер загуби сигурна победа заради излишно повикване в бокса.

Тогавашният директор на Ферари Матия Биното защити решенията на стратегическия отдел отказа да обърне сериозно внимание на този проблем. Сега неговият наследник на този пост заяви, че ще бъдат направени корекции в прилагането на състезателните стратегии.

„Да, ще направим някои малки корекции“, сподели Васьор по време на представянето на болида SF-23 в Маранело.

Французинът обясни, че това ще бъдат малки изменения. Според него за момента няма смисъл да се предприемат големи рискове и широкомащабни промени в начина на работа на отбора. Васьор подчерта, че пропуските в стратегиите не са били по вина на един или двама души.

„Това, което казах миналия път, е, че виждате само видимата част на айсберга. Тук не става въпрос само за един човек, който натиска копчето. Тук има софтуер, екип във фабриката, както и екип, който е на питуола.  Това е по-скоро цялостна картина, за която не отговаря само един човек“, обясни директорът на Ферари.

Междувременно спортният директор на Ферари Лоран Мекис разкри, че е бил направен много обширен преглед на случилото се през 2022 г. Французинът е разгледал всички пропуски на отбора и си е взел нужните поуки.

„Миналата година научихме някои от нещата по трудния начин. Разбира се, имахме този 360-градусов преглед на всички събития, които се случиха тогава. Сега ще се концентрираме върху това да предоставим на нашите хора най-добрата платформа за изява.“

„Преразглеждахме процесите си, както и начина си на работа. Искаме да гарантираме, че всеки човек може да се изяви по най-добрия начин както индивидуално, така и колективно“, каза Мекис.

Вчера Ферари представи автомобила си за 2023 г. Това се случи по време на специална церемония, която се проведе във Фиорано. Малко след премиерата Шарл Льоклер и Карлос Сайнц направиха няколко обиколки с SF-23 на частната писта на Скудерията. Сега отборът от Маранело се насочва към Бахрейн, където ще се проведат предсезонните тестове от 23 до 25 февруари.