Начало Автомобили Ferrari дари 1 млн. евро за Украйна и спря износа за Русия

Ferrari дари 1 млн. евро за Украйна и спря износа за Русия

472
0
Ферари
снимка: Ферари

Ferrari дари 1 милион евро на фонд, създаден в областта Емилия Романя, Италия за подпомагане на пострадали от руската инвазия в Украйна граждани на страната. Компанията от Маранело си сътрудничи и с други организации за подкрепа на украински бежанци.

„Ferrari подкрепя всички в Украйна, засегнати от продължаващата хуманитарна криза“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Бенедето Виня. „Надяваме се на бързо връщане към диалог и намиране на мирно решение. Междувременно обаче не можем да останем безразлични към страданието на хората. Нашата роля е много малка, но оказваме подкрепа на институции, които оказват незабавна подкрепа на пострадали.“

В Маранело са взели решение също така да спрат износа на свои автомобили за Русия „до второ нареждане“.

„Продължаваме да наблюдаваме ситуацията и винаги ще спазваме всички правила, регулации и санкции“, заявиха още от компанията.

Ferrari е поредният автомобилен производител, изтеглил се от Русия вследствие на инвазията в Украйна. Досега същото сториха Mercedes, Porsche, Aston Martin, Jaguar, BMW, Audi, Toyota, Hyundai. Renault Group спря производството в заводите си в страната.

От McLaren пък си партнират с УНИЦЕФ, призовавайки и феновете си да правят дарения.

Продажбите на автомобили отбелязаха 4% ръст през 2021 г. Реализираните коли бяха 1,67 милиона. Очакванията в началото на 2022 г. бяха за увеличение до около 1,72-1,75 млн. превозни средства. Тази прогноза обаче е направена при условие, че геополитическата обстановка не се влоши и няма нови санкции срещу Русия. Ситуацията в момента е коренно различна.

ФИА вече отмени тазгодишната Гран при на Русия от Формула 1 и прекрати договора си с организаторите от Сочи, които пък искат връщане на частично преведената такса за домакинство. Международната федерация допусна руски и беларуски пилоти в шампионатите си, ако попълнят декларация, че не подкрепят войната срещу Украйна. Никита Мазепин заяви, че е бил готов да попълни документа, но от Хаас не са му обърнали внимание преди да го уволнят. Данил Квят и Роман Русинов пък не подписаха и G-Драйв няма да участва в шампионата по издръжливост.