Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без наказание за Фетел за бавно каране, Грожан с 3 места назад...

Без наказание за Фетел за бавно каране, Грожан с 3 места назад в решетката

Според Ромен виновен за създалата се ситуация е пилотът на Ферари

4368
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел, снимка: Ферари

Себастиан Фетел остана без наказание за нарушаване на правилата по време на квалификацията. Стюардите в Гран при на Бахрейн го разследваха за по-бавно от постановеното от ФИА каране в обиколката му за прибиране в бокса в първата част.

Според регулациите пилотите трябва да изминат разстоянието между двете линии на колата за сигурност за не по-дълго от определено време при прибирането си в пита, за да не създават опасност за другите състезатели. В Бахрейн на пистата Сахир това време е 1 минута и 55 секунди.

След разследване стюардите установиха, че Фетел наистина е изминал разстоянието за по-дълго време от определеното. Но причината за това са били вибрации при една от гумите му. Тя е била приета за основателна и затова санкция не последва.

През миналата година имаше няколко подобни нарушения. В резултат на тях Кевин Магнусен и Сергей Сироткин получиха порицания. А Валтери Ботас и Естебан Окон се отърваха без наказание.

Санкцията обаче за задържането на Ландо Норис в първата част на квалификацията в Бахрейн получи Ромен Грожан от Хаас. Французинът е наказан с 3 места назад в решетката и ще потегли 11-и вместо 8-и.

Според Грожан виновен за създалата се ситуация е Фетел, който го е изпреварил точно преди последния завой. Така Себастиан е нарушил споразумението между пилотите да не се изпреварват на това място, преди да са започнали бърза обиколка. След маневрата на Фетел, Грожан е трябвало да намали скоростта повече от предвиденото. И това е довело до неволното блокиране на Норис.