Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шансът на Фетел е Хамилтън да не се разбере с Мерцедес!

Шансът на Фетел е Хамилтън да не се разбере с Мерцедес!

3042
0
Люис Хамилтън, Себастиан Фетел
снимка: Спас Генев

Големият шанс за Себастиан Фетел да продължи добре кариерата си във Формула 1 би се появил само ако Люис Хамилтън не се споразумее с Мерцедес, твърди уважаваният немски журналист Михаел Шмид. Не е тайна, че шесткратният световен шампион иска сериозно възнаграждение (поне на нивото на сегашните около 50 млн. евро на сезон). Ситуацията в момента обаче е такава, че автомобилният пазар е буквално сринат. Продажбите са в пъти по малки на най-големите пазари и не е ясно кога и как ще се възстановят. Затова прогнозите са, че в Мерцедес няма да са склонни да приемат подобна заплата дори за Люис. Те не случайно се съгласиха със свиването на бюджетите от следващата година.

Несигурност внася и неяснотата около бъдещето на Тото Волф. Негово напускане би повлияло със сигурност върху решението на Хамилтън дали да остане

Според британския журналист Том Кларксън преговорите между Мерцедес и Хамилтън всъщност изобщо не са започнали и има вероятност изходът от тях да стане ясен чак към края на тази година. А при наистина негативно тяхно развитие за Себ би се отворила достойна позиция, ако Мерцедес изобщо не реши да се оттегли. Останалите варианти не изглеждат така добри.

Тото Волф от своя страна заяви в коментар по повод раздялата на Фетел с Ферари, че ситуацията трябва да се следи внимателно.

„Себ е голям пилот и страхотна личност, която би била богатство за всеки тим в F1”, отбеляза австриецът. „Засега ние сме ангажирани и лоялни към настоящите си състезатели, но не можем да пренебрегнем и това развитие.”

Според Шмид връщане на Фетел в Ред Бул не е решение

Там вече „часовниците се сверяват” с Макс Верстапен, а Себастиан отлично знае какво означава това. Ангажимент в Рено би бил стъпка назад, а в Макларън всъщност отворената врата може да се затвори още тази седмица, твърди немският журналист.

Анализаторът на AMS е категоричен, че отношенията между Себастиан и Ферари се увредили сериозно през миналата година. Недоверието се е увеличило през зимните тестове. През миналото лято Фетел не чувствал подкрепа от тима си. Тестовете тази година пък показали, че в Скудерията имат сериозен дефицит в максималната скорост. Миналата година те бяха лидери в това отношение. След промените в правилата обаче скоростта се позагуби, а тази година в Барселона екипът не бе на нивото на останалите фаворити.

Според Шмид има и още един фактор, който може би е изиграл роля при раздялата и това е намаляването на бюджетите. При новите стойности е ясно, че лидерите ще трябва да съкратят персонала си с около 300 човека! Няма екип, на който подобно нещо да не се отрази негативно, особено на отбор, който досега не познаваше финансови ограничения.

Италианският журналист Лео Турини, който твърди, че Себастиан има предложения от Рено и Макларън, е притеснен за поведението на Фетел и Шарл Льоклер този сезон

„Надявам се да се държат като професионалисти, но не залагам на това. Льоклер в ролята на лидер сега ще трябва да работи сам. Фетел даде много на Ферари. Заслужаваше повече. Но когато нямате желание да продължавате да живеете заедно и да страдате, е по-добре да се разделите”, написа Турини.

Съветникът на Ред Бул Хелмут Марко пък отбеляза пред немския телевизионен канал РТЛ, че по принцип от Милтън Кийнс биха проявили интерес към Фетел. Ситуацията с предизвиканата от коронавируса криза обаче довела до там, че тимът просто не може да си позволи Макс Верстапен и Себастиан като тандем. Според Марко обаче Фетел определено иска да продължи да се състезава във Формула 1.