Начало Избрани Фетел иска моторните спортове да бъдат възможно по-устойчиви

Фетел иска моторните спортове да бъдат възможно по-устойчиви

517
0
Себастиан Фетел, ROC
Себастиан Фетел, снимка ROC

Себастиан Фетел продължава да бъде активен защитник на околната среда. Бившият пилот от F1 помоли ръководителите на всички видове моторни спортове бъдат възможно по-устойчиви, за да се гарантира сигурността на всички настоящи шампионати или серии.

Фетел се оттегли от F1 в края на миналия сезон. Германецът сложи край на впечатляващата си кариерата в световния шампионат, която продължи повече от 15 години. През този период той спечели четири световни титли, 53 победи и 122 подиума.

35-годишният състезател все още не е обявил какво ще прави след края на Състезанието на шампионите (ROC). Бившият пилот на Ред Бул, Ферари и Астън Мартин участва в специалната надпревара, която се проведе в края на миналия уикенд в Швеция. Четирикатният световен шампион в F1 стигна до полуфиналите в индивидуалните дуели преди да бъде елиминиран от Мик Шумахер.

През последните години Фетел беше активен екоактивист. Германецът редовно се застъпваше за проблемите на околната среда. Той дори призна, че е „лицемер“, защото продължава да лети по света, за да кара в световния шампионат.

Фетел си докара немалко проблеми благодарение на своите възгледи. Той влезе в непряк спор с пилота от Формула Е Лукас ди Граси, а през юли миналата година пък бе критикуван от канадски политик.

Макар че Фетел вече не е пилот от F1, неговата страст към борбата с въздействието на спорта върху околната среда и неговото наследство става по-силна от всякога.

„Обичам моторните спортове и съм много внимателен, когато става въпрос за бъдещето“, сподели Фетел пред медиите по време на ROC.

По време на Състезанието на шампионите бяха използвани най-различни автомобили. Някои от тях бяха с обикновени двигатели с вътрешно горене, други бяха изцяло електрически, а трети използваха устойчиви горива.

„Това събитие е страхотно и наистина забавно. Всички тук се забавляваме най-добре. Чудесно да се види, че Фредерик и целият екип мислят как да се забавляват по по-отговорен начин.“

Германецът похвали президентът на ROC Фредерик Йонсон по случай организацията на целия уикенд в Пите Хавсбад.  организацията на уикенда на ROC. „[Те] мислят  както за използване на различни автомобили, така и за всичко, което е свързано с организирането на такова голямо събитие.“

Фетел както винаги подчерта, че автомобилният спорт трябва да направи повече в областта на устойчивостта ако иска да оцелее за по-дълго.

„Ще бъде жалко, ако един ден се наложи състезанията да бъдат забранени по такива причини“, каза бившият пилот от F1. „Имате млади пилоти – аз също имам деца – и смятам, че е истинска привилегия да премина през моторните спортове по начина, по който го направих. Искаме да продължим да практикуваме нашия спорт още дълго време.“

„Ако искаме да продължим да практикуваме нашия спорт и да изживяваме страстта си към състезанията, тогава мисля, че трябва да помислим за алтернативи. Според мен това е важно и неизбежно за бъдещето на този спорт.“

„В противен случай може да продължим по начина, по който сме свикнали за още няколко години. След това наистина ще сме изправени пред голям проблем. Именно затова бе чудесно да видя, че хората мислят за това.“

„Очевидно това зависи от вида на състезанията. [Но] лично аз виждам, че хората мислят за това и искат да работят за по-добро или по-устойчиво бъдеще“, добави Себастиан Фетел.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от raceofchampions (@raceofchampions)