Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел напуска Ферари след сезон 2020

Фетел напуска Ферари след сезон 2020

2337
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Ферари

Себастиан Фетел ще напусне Ферари след сезон 2020 според информация на редица медии в Германия и Великобритания. Четирикратният световен шампион и Скудерията прекратили разговорите за нов договор. Не се уточнява каква е причината за това. Очаква се новината да бъде съобщена официално скоро, може би дори още днес.

През последните няколко седмици бъдещето на Фетел бе сред най-обсъжданите във Формула 1 теми

Договорът на 32-годишния немския състезател изтича в края на 2020 г. Според последните информации той бе получил предложение за по-кратък контракт със значително намалена заплата.

Фетел стана част от Скудерията през сезон 2015, след като напусна Ред Бул. С тима от Милтън Кийнс той спечели и четирите си титли. С тима от Маранело германецът има 101 старта и 14 победи. Два пъти се класира втори в шампионата – през 2017 и 2018 г.

Въпросът дали Себастиан ще продължи да се състезава във Формула 1 остава на дневен ред

Последните спекулации бяха, че има предложения от Рено и Макларън. Фетел е работил с настоящия шеф на тима от Уокинг Андреас Зайдл – в годините с BMW Заубер. Британският тим обаче искаше драстично свиване на годишните бюджети и е малко вероятно да удовлетвори изискване за висока заплата. Хората в Рено познава добре, тъй като с техни двигатели спечели и четирите си титли в Гран при. Там обаче перспективите също не са много ясни.

Сред възможностите за заместник на Фетел във Ферари най-често са сочени имената на Даниел Рикиардо и Карлос Сайнц.

Австралиецът води разговори с Рено за оставане във френския тим. Наскоро той сподели в интервю, че крайната му цел продължава да е да спечели титла във Формула 1.

„Вълнувах ли се като станах част от F1? Абсолютно. Обичам ли спорта? Да. Харесва ли ми още? Напълно. Дали бих бил разочарован, ако всичко приключи днес? Голяма част от мен ще се чувства така, защото наистина смятам, че съм достатъчно добър, за да го постигна. В деня, когато спра да вярвам в това, вероятно ще ме видите да си тръгвам от спорта”, каза Рикиардо, за чийто избор може да намерите повече подробности в новия брой на списание ClubS1 (237).