Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел не се притеснява от изоставането на Ферари (+анализ темпото на отборите)

Фетел не се притеснява от изоставането на Ферари (+анализ темпото на отборите)

3055
0

Себастиан Фетел не бе твърде притеснен от изоставането на Ферари от Мерцедес на пистата Сузука. Четирикратният световен шампион бе убеден, че може да постигне прогрес с екипа си, въпреки отмяната на третата тренировка в събота.

„Петъкът не бе твърде лош. Или поне премина по-добре, отколкото изглеждаше отстрани“, бе категоричен Фетел.

„Намираме се в прилична форма, но може би ни липсва известна скорост. Съперниците ни изглеждаха много комфортно в колите си от самото начало и потвърдиха темпото си във втората сесия. Може Мерцедес да са направили стъпка напред. Или пистата им пасва по-добре. Много неща може да са фактор. Според мен обаче ние сме в състояние да постигнем напредък, така че да изчакаме неделя сутрин.“

„Смятам, че можем да постигнем малък прогрес, тъй като тренировките ни не преминаха идеално. Имам предвид как използвахме гумите. А и ситуацията в неделя все още е под голям въпрос, тъй като вятърът и дъждът ще окажат ефект върху трасето.“

Отборите от Формула 1 трябваше да работят по по-широка от обичайната си програма вчера заради отмяната на съботните събития на пистата Сузука

Причината бе тайфунът Хагибис. Бе решено също така, че ако поради някаква причина квалификацията не се състои в неделя сутрин, то времената от втората петъчна сесия ще се използват за подреждане на стартовата решетка.

При това положение Валтери Ботас е на „теоретична първа позиция“, тъй като бе най-бърз в петък. Двамата със съотборника му Люис Хамилтън доминираха в трите часа за подготовка.

Впоследствие анализът на квалификационното темпо показа, че Ферари изостава на 0,3 сек от Мерцедес. Ред Бул е на 0,4 сек от пилотите на тима от Бракли, а следващите екипи са на над секунда. В състезателен режим Скудерията е на 0,6 сек зад съперниците със „сребърните стрели“. Състезателите на тима от Милтън Кийнс пък са на 0,9 сек. При Макларън (четвърти в подреждането на анализа) разликата вече е над секунда и половина и се увеличава за следващите тимове.