Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Заповедите от бокса са обясними, но не ги подкрепям. Ако Чеко...

Фетел: Заповедите от бокса са обясними, но не ги подкрепям. Ако Чеко се окаже отпред, то Чеко трябва да остане отпред

2564
0

Себастиан Фетел смята, че ако Серхио Перес се окаже пред съотборника си Макс Верстапен в Гран при на Мексико, то от Ред Бул не бива да използват заповеди от бокса, за да разменят местата им. Темата за това дали местната звезда би отстъпил на съекипника си, който се бори за титлата във Формула 1 този сезон, бе една от най-обсъжданите в навечерието на 18-ия кръг от световния шампионат. Фетел заяви, че е против нарежданията от отборите по принцип.

„Има два различни типа заповеди от бокса. Единият е да отстъпиш място (на съотборника си) и да го получиш обратно в същото състезание ако сте с различни стратегии. Другото е единият пилот да пусне другия с цел съекипникът му да спечели повече точки.“

„Може да е много лесно за обяснение от логическа гледна точка, но въпреки това все още смятам, че тези ситуации са лоши (за спорта). Бих подкрепил да няма каквито и да са нареждания от бокса. Това просто никой не го харесва. Ако Чеко се окаже отпред, то Чеко трябва да остане отпред“, заяви Фетел

Валтери Ботас каза, че ще помогне на съотборника си Люис Хамилтън, ако възникне такава възможност. Перес отказа конкретен коментар. Той сподели, че в Ред Бул не са обсъждали никакви варианти преди началото на уикенда в Мексико.

Самият Фетел не спази нареждане от бокса по време на Гран при на Малайзия през 2013 г. Историята от тогавашната надпревара на пистата Сепанг е известна като „Мулти 21“. Кръстена е на заповедта от отбора, означаваща пилотите да запазят позициите си такива, каквито са в момента. Нареждането бе издадено към края на състезанието, когато начело вървеше Марк Уебър. 13 тура преди карирания флаг Фетел го изпревари в разрез със заповедта и взе победата. Непосредствено след състезанието тогава немският пилот се извини на австралийския си съотборник. До следващия кръг – Гран при на Китай – обаче възприятието му претърпя сериозна промяна и Себастиан заяви, че Уебър не е заслужавал победата.

„Всъщност той никога не ми е помагал. Уважавам Марк като пилот, но в миналото, и то при повече от един случай, той е можел да ми помогне, а не го е правил“, обясни тогава Фетел, добавяйки, че така или иначе не бил разбрал добре инструкцията по радиото.