Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА елиминира съпротивата на Ферари и Ред Бул с промяна в процедурите...

ФИА елиминира съпротивата на Ферари и Ред Бул с промяна в процедурите си?

2573
0
Жан Тод
Жан Тод; снимка: ФИА

ФИА въведе промяна в процедурата си за приемане на правила, която може да елиминира протестите на Ферари и Ред Бул срещу сваляне лимита на годишните разходи във Формула 1 под $150 млн. Гран при екипите не могат да постигнат съгласие каква да е горната граница на бюджетите. Те се разбраха първоначално договорените $175 млн. да станат $150 млн., но големите отбори отказват да се съгласят на още по-голямо намаление.

От федерацията обявиха днес въвеждането на нова клауза в Международния спортен код. Тя се отнася до процедурата за взимане на решения и елиминира настоящото изискване да се търси единодушно съгласие от всички участници за промени в правилата на отделните шампионати на ФИА. Това позволява на организацията при определени извънредни обстоятелства до модифицира регламенти в по-къси времеви периоди и със съгласието на мнозинството от участващите екипи. Допълнението е в точка 18.2.4 и гласи:

„При извънредни обстоятелство и ако ФИА счита, че съответната промяна е жизненоважна за опазване на съответния шампионат, купа, трофей или серии, съгласието на мнозинство от участниците ще е достатъчно.”

Причината за въвеждането на допълнението е предизвиканата от коронавируса криза. Дори при тази промяна обаче съществува въпросът дали от Ферари биха използвали ветото си върху въвеждане на нови правила.

От Скудерията използваха вето при предишния опит за въвеждане ограничения на бюджетите през 2009 г. Случаят стигна до съд, като Ферари загуби делото. От ФИА обаче така или иначе се отказаха да въвеждат горна граница на годишните харчове.

По-късно, по време на преговорите за договорите, уреждащи отношенията между отборите, федерацията и притежателя на търговските права за периода 2013-2020 г., президентът на ФИА Жан Тод постави въпроса дали Скудерията трябва да има вето.

„Аз бях единствен срещу него”, разказа Тод. „На среща в централното управление на ФИА присъстваха носителят на търговските права (тогава Бърни Екълстоун – б.а.) и всички отбори. Попитах каква е позицията им относно ветото. Отговориха ми: „Нямаме нищо против”. Нямаше как единствен да се противопоставя. Тогава променихме формулировката.”

Спомената от Тод промяна е в смисъл, че ветото се прилага само срещу правила, за които може да се докаже, че са срещу интересите на Ферари. Матия Биното вече ясно даде да се разбере, че смята още по-голямо намаление на бюджетите точно за такава промяна.