Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари заплаши да напусне F1 ако бъде наложено ново ограничение на бюджетите

Ферари заплаши да напусне F1 ако бъде наложено ново ограничение на бюджетите

2751
0
Матия Биното
Матия Биното; снимка: Ферари

Ферари заплаши да напусне Формула 1 ако в спорта бъде наложено още по-голямо ограничение на бюджетите. Въпросът за намаление на годишните харчове се обсъжда вече няколко седмици от Гран при отборите, ФИА и Либърти Медия. В F1 имаше договорка те да бъдат лимитирани на $175 млн. от догодина. Предизвиканата от пандемията от коронавируса криза обаче доведе до принудително спиране на всички спортни събития и рязко свиване на приходите. Това веднага провокира нова дискусия, вследствие на която бюджетите бяха намалени до $150 млн. Малките екипи настояват за още по-голямо свиване. Ред Бул и Ферари обаче се противопоставят агресивно на това предложение. Обсъжда се вариант за 140 или 145 милиона догодина с постепенно намаляване през следващите сезони.

Шефът на Ферари Матия Биното заяви пред британския вестник Гардиан, че допълнително ограничаване на годишните разходи би приближило Формула 1 до малките шампионати с едноместни състезателни коли. Това според него би направило спорта по-малко привлекателен за световните автомобилни производители.

„$145 млн. е сериозно намаление в сравнение с договореното през миналия юни. То не може да бъде постигнато без допълнителни жертви, особено по отношение на персонала”, заяви Биното

„Не бихме искали да бъдем поставяни в позиция да търсим други опции, където да прилагаме състезателното си ДНК, ако бюджетите бъдат свалени дори още по-ниско. Отборите в F1 имат различни характеристики. В различни страни сме, при различни законодателства и различни методи на работа. Затова не е толкова просто да се правят подобни линейни ограничения на разходите.”

Шефът на Скудерията продължи, че макар целият свят в момента да е в особено голямо затруднение, не бива да се избързва.

„Не трябва да се рискува и с оглед на извънредните обстоятелства да се взимат прибързани решения без ясна преценка какви ще са последствията. F1 трябва да е върхът в автомобилния спорт по отношение на технологиите и представянето. Трябва да е привлекателна за автомобилните производители и спонсорите, които искат да са свързани с най-престижната категория. Ограничението на бюджетите на практика би свалило значително нивото. Би ни приближило до по-малките формули.”

Биното подчерта също така, че компании като Ферари имат роля в обществото и не съществуват единствено с цел печалба

Той заяви, че иска да избегне съкращаване на хора и подкрепи идеята на колегата си от Ред Бул Кристиан Хорнер за клиентски автомобили.

От Ферари не за пръв път отправят предупреждение, че могат да напуснат спорта. Отборът е единственият, който е участвал във Формула 1 от създаването й до ден-днешен. Възгледите на екипа от Маранело понастоящем се подкрепят от Ред Бул. Президентът на ФИА Жан Тод обаче има опасения, че автомобилни производители могат да си тръгнат от Гран при заради финансовата криза, както се случи през 2008 г. В F1 в момента освен Ферари са още Мерцедес, Рено, Алфа Ромео (като име) и Хонда (като производител и доставчик на задвижващи системи. За сравнение във Формула Е се състезават Мерцедес, BMW, Порше, Ягуар, Ауди, DS, Нисан.

Шефът на Хаас Гюнтер Щайнер пък изрази мнение, че клиентските автомобили всъщност са възможност за големите отбори да контролират малките. Той сподели, че коли на по 1 година не дават шанс за намаляване на разликата между отборите. Според него едногодишно Ферари не е и по-бързо от настоящия болид на Хаас.