Начало WRC News ФИА глоби Танак с €4000 заради това, че се качи на подиума...

ФИА глоби Танак с €4000 заради това, че се качи на подиума без шапката на промоутъра

1531
0
Мартин Ярвеоя, От Танак
Мартин Ярвеоя и От Танак на подиума в Естония; снимка: Хюндай

След като глоби Себастиан Фетел с €25 000 за напускане на брифинг без разрешение, а Шарл Льоклер, Макс Верстапен и Люис Хамилтън – по €10 000 за присъствието на физиотерапевтите им в затворения парк, ФИА наложи санкция от 4000 евро на От Танак след рали Естония. Причината е, че световният шампион за 2019 г. се качи на подиума без шапката на промоутъра на надпреварата. Според стюардите на федерацията „инцидентът е имал негативно влияние върху търговските права на WRC“.

От Танак и навигаторът му Мартин Ярвеоя завършиха трети в домашната си надпревара, която бе седми кръг от световния шампионат за 2022 г. Тимът на Хюндай все още има проблеми, уикендът по отсечките около Тарту също не бе лек. След надпреварата пилотът бил без шапката на подиума, както и на пресконференцията след ралито. Стюардите отбелязват, че Танак бил получил предупреждение за подобно нарушение в Испания през сезон 2021. Провинението в Естония е второ и затова е наложена глоба. 1000 евро от нея са ефективна санкция и трябва да бъдат изплатени в рамките на 48 часа от издаването на решение. Останалите €3000 са условно наказание. То ще влезе в сила ако Танак допусне такова нарушение отново до края на сезон 2022.

В заключението на стюардите изрично е посочено също така, че температурата в момента на награждаването или впоследствие „не може да се използва като смекчаващи обстоятелства“.

Танак не бе особено впечатлен от цялата разправия, защото в домашното си състезание не се представи така, както му се искаше

„За първи път в живота си не бях конкурентоспособен в Естония, което е доста тъжно. За съжаление това е положението. Сторихме всичко по силите си, но третото място носи повече разочарование. Единственото положително нещо са километрите, които успяхме да натрупаме с трите коли на отбора. Сега трябва да решим какви ще са следващите стъпки в развитието. Естонските фенове показаха, че обичат спорта и ме подкрепяха непрестанно. Благодарен съм им за това. Жалко само, че не бяхме конкурентоспособни…“, коментира Танак.