Начало Рали ФИА избра М-Спорт за доставчик и промоутър на WRC академията през 2012...

ФИА избра М-Спорт за доставчик и промоутър на WRC академията през 2012 г.

37
0
Гарет Робъртс,Крейг Брийн

М-Спорт отново ще са доставчик на автомобили и промоутър за WRC академията през 2012 г., която помага на млади пилоти да напредват в кариерата си по пътя към световния рали шампионат. Първият сезон бе през 2011 г. и победител бе ирландецът Крейг Брийн, който освен това получи награда от 500 000 евро.

Академията е едномарков шампионат, като и миналия сезон колите бяха Форд Фиеста R2, подготвени от М-Спорт. Идеята е той да бъде достъпен за по-широк кръг състезатели и цената на сезон възлиза на 119 500 британски лири – около половината от сумата, необходима за прилична програма в Джуниър WRC. Освен еднаквите коли, участниците карат и с едни и същи гуми на Пирели. Надпреварите се провеждат паралелно с кръговете от световния шампионат, като пилотите трупат опит, а същевременно преминават специални тренировки и програми за максимално усвояване на потенциала им в и извън колата.

Победителят в тазгодишното издание на академията ще получи възможността да се състезава във WRC през 2013 г. с Фиеста R2 или в пет кръга с Фиеста S2000.

Състезанията отново ще са 6 на брой, като за класирането ще се взимат петте най-добри резултата на всеки отделен пилот. Календарът започва в Португалия, следват Гърция, Финландия, Германия, Франция и финалът е в Испания. Право на участие имат родени на или след 14 ноември 1986 г. състезатели, които до 1 януари 2012 г. не са били приоритетни пилоти в повече от 7 надпревари от WRC.

Академията бе огромен успех и ни поднесе изключително оспорвана битка до финалния кръг. Много сме доволни, че постигнахме споразумение с М-Спорт, осигурявайки продължението на серията, при това на приемлива за младите пилоти цена. Вярваме, че Малкълм Уилсън и екипът му ще се справят и ще гледаме още едно вълнуващо първенство, което спомага за отглеждането на бъдещи таланти – коментира WRC мениджъра Мишел Мутон.