Начало Рали ФИА на път да осигури тв-отразяването на WRC за 2012 г.

ФИА на път да осигури тв-отразяването на WRC за 2012 г.

45
0
Logo,WRC

ФИА е на път да сключи споразумение за телевизионните права на световния рали шампионат поне до края на сезон 2012 г. Ситуацията в първенството все още е неясна, липсва промоутър (който по принцип отговаря за тв-отразяването) и световната федерация наскоро обяви, че събира предложения от заинтересовани да изпълняват ролята страни.

Проблемът с времеизмерването вече бе решен, след като в Монте Карло организаторите се справиха с местна компания, в Швеция сключиха лична сделка с S1T, а след това ФИА подписа договор с компанията до финала на 2012-а.

Според информацията организацията е на път да подпише контракт с European Broadcast Union (EBU), които да се грижат за телевизионното отразяване на надпреварите. Президентът на ФИА Жан Тод и президентът на рали комисията Ярмо Махонен са имали среща вчера в Париж с представители на компанията, като освен това са обсъждали и по-дълъг срок на споразумението (за след настоящия сезон). В публикацията се цитира неназован източник от заводските екипи, заявил, че отборите биха приветствали включването EBU.

Телевизията е необходима на WRC, за да диша. EBU биха могли да договарят условия и излъчвания с партньорите си в отделните европейски държави – се казва още в изявлението.

Липсата на промоутър принуди ФИА да разпрати писмо до организаторите на кръговете от шампионата, в което ги призоваваше да сключват индивидуални сделки за тв-отразяване на собствените им ралита. Те обаче реагираха с общо споразумение и подписаха с федерацията за това, че няма да им се налага да договарят точно този аспект от състезанията.