Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА направи поредна промяна в департамента за F1

ФИА направи поредна промяна в департамента за F1

1160
0
ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА направи поредна промяна в департамента за F1. Федерацията се раздели със спортният си директор Стив Нилсен. Британският специалист напуска поста, който зае в началото на годината.

Нилсен се радва на една наистина дълга кариера в F1,  започнала през 1986 г. 59-годишният инженер е работил в отбори като Лотус, Тирел, Бенетон, Ероус, Торо Росо и Уилямс. През 2017 г. Нилсен стана спортен директор на ФОМ, след което се премести във ФИА

В началото на годината Нилсен стана спортен директор на ФИА. Като такъв той контролираше всички спортни въпроси, свързани с F1. Тук се включваше продължаващото развитие на специализирания Център за контрол на състезанията. Не трябва да се забравят и дистанционните операции на управляващия орган, както и актуализациите на Спортния правилник.

Според доклад на Motorsport.com, предполагаемото решение на Нилсен се дължи на нарастващото недоволство от дейността на ФИА в F1. В допълнение той е бил недоволен от начина, по който тя се управлява. Всичко спекулации сочат, че напускането на Нилсен е неизбежно. ФИА обаче все още не е направила официално изявление по въпроса.

Напускането на Нилсен ще бъде голяма загуба за ФИА. Огромният опит на британеца беше важен в подпомагането на департамента за F1. Нилсен също така уважаван от отборите в падока.

Нилсен беше и неразделна част от разширения екип за F1 в рамките на ФИА, който работеше под ръководството на директора на Комисията за едноместните състезателни автомобили Никола Томбазис. Той включваше също техническия директор Тим Гос, финансовия директор Федерико Лоди и оперативния директор Франсоа Сикар.

По време на назначаването му Бин Сулайем каза, че ролята на Нилсен е от съществено значение за подпомагане на организацията да върви напред

„Посветихме много време и усилия, за да направим значителни и информирани промени в нашия екип на F1. Така ще създадем правилната структура с правилните хора, които да наблюдават бъдещото регулиране на спорта“, обясни Бин Сулайем по-рано тази година.

„Развивайки и овластявайки хората в нашата организация, както и привличайки експертиза и опит отвън, съм уверен, че сме във възможно най-добрата позиция да продължим напред заедно с нашите партньори от ФИМ и отборите от F1.“

В началото на тази година Бин Сулайем обяви иска да се оттегли от ежедневното участие в състезанията от Гран при.  Като част от решението си да не се занимава толкова с F1, той назначи известния журналист Дитер Ренкен за комисар. Така той ще помогне да се наблюдава бъдещото развитие на регламентите, както и да съдейства в дискусиите за следващото споразумение „Конкорд“.