Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА назначи нов технически директор

ФИА назначи нов технически директор

859
0
ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА назначи Ян Моншо на поста технически директор на департамента за едноместни състезателни автомобил. Френският специалист заема мястото на Тим Гос, който напусна в началото на годината в посока Виза РБ.

Моншо ще заеме ролята, която Гос изпълняваше до края на на миналата година. Миналия месец той обяви, че напуска ФИА и ще продължи кариерата си на друго място. По-късно стана ясно, че през есента Гос ще започне работа в отбора на Виза РБ

Моншо ще докладва директно на дългогодишния директор на департамента за едноместни състезателни автомобили Никола Томбазис. Гръцкият инженер работи във ФИА от от 2018 г. насам.

Той ще бъде натоварен с отговорности, подобни на тези на Гос. Следователно Моншо ще играе ключова роля във формулирането на новия правилник на F1 за 2026-та, който ще бъде финализиран в рамките на тази година.

„Развълнуван съм да приветствам Ян във ФИА. Той е тук, за да изпълни важна роля в техническия отдел и в изготвянето на бъдещите правила на спорта. Пристигането на Ян ще засили нашия богат технически опит“, сподели Томбазис.

„Много се радвам, че се присъединявам към ФИА като технически директор. Очаквам с нетърпение новите предизвикателства, които тази роля носи“, сподели самия Моншо. „В продължение на много години съм работил от страна на състезанията. Затова възможността да помогна за оформянето на бъдещето на спорта с управляващия орган е перспектива, която ме радва“, добави френският инженер.

Моншо има дългогодишен опит в F1 и моторните спортове като цяло. Първоначално той беше един от ключовите хора в проекта на Тойота във Формула 1. След това той работеше във Ферари от 2010 до 2012 г.

Следващите няколко години Моншо прекара извън F1 и се занимаваше с програмата на Ауди в WEC. През 2018 г. той се връща в световния шампионат с отбора на Заубер. Година по-късно той става технически директор на базирания в Хинвил отбор. Миналата година той напусна Заубер и бе заменен от бившия технически директор на Макларън Джеймс Кий.

Назначението на Моншо идва на фона на загубата на няколко високопоставени фигури във ФИА през зимата. Тук се включват Гос, Стив Нилсен, Дебора Майер, както и двама високопоставени членове на правния си отдел.