Начало Избрани ФИА обяви резултатите от финансовата проверка за 2022-ра: Нито един отбор не...

ФИА обяви резултатите от финансовата проверка за 2022-ра: Нито един отбор не е надвишил горната граница на разходите

1685
0
ФИА F1
снимка: Спас Генев

ФИА обяви резултатите от финансовата проверка за миналата година. Федерацията обяви, че всички отбори в F1 са спазили правилата, свързани с тавана на разходите и няма да бъдат санкционирани.

Таванът на разходите в F1 беше въведен през 2021 г. Неговата цел беше да спре отборите с огромни бюджети доминират в спорта и бързо да наваксват изоставането си.

Отборите имаха право да похарчат само $140 млн. по време на втората година от прилагането на правилата за тавана на разходите. Все пак ФИА реши да добави още $1.2 млн. заради увеличаването на състезанията в календата. През юли 2022 г. беше договорено отпускането на допълнителни $4.3 млн. долара за борба с глобалната инфлация. Това на практика означава, че крайната горна граница е около $145,5 млн

Експертната група на ФИА за определяне на горната граница на разходите оценява заявките на 10-те отбора за сезон 2022 г. Тя установява, че няма преразходи или процедурни нарушения от цялата мрежа. По-рано тази година се появиха слухове, че три отбора от F1 са нарушили горната граница на разходите. Сред споменатите екипи бяха Ред Бул, Астън Мартин, Алпин и Мерцедес. Затова в края на юли ФИА беше принудена да направи изявление, в което отхвърли твърденията, че някои отбори са нарушили горната граница на разходите.

„ФИА потвърждава, че нейната Администрация за ограничаване на разходите вече е приключила прегледа на отчетната документация, подадена от всеки състезател, участвал в Световния шампионат на ФИА за F1 през 2022-ра, по отношение на пълния годишен отчетен период, приключващ на 31 декември 2022 г. „, се казва в изявление на ФИА.

„Администрацията на ФИА за ограничаване на разходите издаде сертификати за съответствие на всички десет отбора. ФИА отбелязва, че Финансовите правила са от съществено значение за дългосрочната финансова стабилност на спорта. Те ще продължат да се развиват и усъвършенстват въз основа на заключенията от всеки процес на преглед както по отношение на самите правила, които се изготвят и одобряват в рамките на процеса на управление на ФИА във Формула 1, така и по отношение на начина, по който се прилагат и контролират. ФИА е направила и ще продължи да прави значителни инвестиции в този отдел за общата полза на спорта.“

През 2022-ра бе извършена първата проверка след въвеждането на ограничение за годишните разходи на отборите. Тогава бе установено, че два тима– Ред Бул и Астън Мартин – са в нарушение. Екипът от Милтън Кийнс получи глоба от $7 млн., а този от Силвърстоун – глоба от $450 000.