Начало Рали ФИА поема изцяло промотирането на WRC?

ФИА поема изцяло промотирането на WRC?

71
0
Logo,WRC

Срещата на Световния съвет за автомобилен спорт през юни ще е изключително важна за бъдещето на световния рали шампионат, тъй като на нея вероятно ще стане ясно какво точно се случва с първенството, промотирането му и т.н. Освен това трябва да бъде приет календарът за 2013 г.

През януари WRC изпадна в трудно положение, след като ФИА прекрати договора на North One Sport като промоутър на сериите. След известно време федерацията се разбра с European Broadcast Union да поеме работата до края на сезона, особено в частта с телевизионното отразяване, но официално потвърждение за договор така и няма.

Според запознати поканата на ФИА от февруари за кандидатури за промотър пък не е имала особено сериозни отзиви. Сериозните оферти щели да костват на организацията между 3 и 7 милиона евро и съществува вероятността самата федерация да се заеме с тази роля, вместо да я възлага отново на външна компания.

Ситуацията не се подобри и през последните дни, след като вчера бе официално потвърдено, че сделката на WRC и Нокия приключва. Президентът на WRC комисията Ярмо Махонен призна, че рали Акрополис бе последното с подкрепата на фирмата, както и че провалът на споразумението е сериозен удар за първенството. Договорът по принцип бе дългосрочен и се смяташе, че носи на шампионата малко над 3 милиона евро на година. Липсата на официален промотър е допринесла за случилото се, допълни още Махонен.

Неназован източник обаче твърди, че на 15 юни спортът има реален шанс да остави зад гърба си тревогите от последните шест месеца и да реши голяма част от проблемите си.