Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА: Представянето на F1 задвижващите системи в момента е близко

ФИА: Представянето на F1 задвижващите системи в момента е близко

1310
0
Гран при на Бахрейн, Сахир, старт, Формула 1, F1
снимка: Майкъл Потс

Представянето на различните задвижващи системи във Формула 1 в момента е близко според ФИА. Понастоящем в спорта се използват агрегати на Мерцедес, Ферари, Рено и ребрандираният на Хонда, който сега носи марката Ред Бул Пауъртрейнс. Отговарящият за едноместните състезателни болиди технически шеф на ФИА Николас Томбазис сподели в интервю за Гадзета дело Спорт, че замразяването на моторите не е идеален, но е логичен вариант за улесняване работата на производителите.

„Нито един от четирите производители няма проблеми в момента. Представянето им е близко“, заяви Томбазис

„Когато обсъждахме замразяването на двигателите, постановихме, че ако един производител е в затруднение, то ще се съберем, за да дискутираме варианти за решение. Възможно е разрешаването и на известно развитие. Нямаме интерес някой да бъде наказан да изостава в продължение на четири години. Замразяване за толкова дълъг период по принцип не е идеален вариант. За производителите обаче нямаше икономическа логика да продължават да развиват тези агрегати, работейки по задвижващите системи, които ще се използват от 2026 г. нататък“, добави техническият шеф от ФИА.

Казаното от Томбазис подкрепя коментарите от тима на Мерцедес. От екипа от Бракли твърдят, че изоставането им от Ред Бул и Ферари се дължи основно на проблеми, които нямат общо със задвижващата система.

Тото Волф оприличи ситуацията на тима си на онази от 2013 г. – последният сезон, когато Мерцедес не взе титла

„Настоящото положение ми напомня на 2013 г. Тогава просто нямахме скоростта на Ред Бул и вероятно на Ферари, но продължихме да се борим. Така се чувствам в момента. Със сигурност сегашното ни представяне е абсолютно неприемливо. Трети сме като темпо, понякога дори сме по-назад. Просто не е вариант да останем в това положение“, заяви Волф.

„Първите два състезателни уикенда показаха, че имаме още много да учим. За предстоящата надпревара няма магическо решение на проблемите. Трудим се обаче да имаме новости за идващите стартове с надежда да се приближим до челото. Дотогава трябва да използваме максимално всяка възможност и да извличаме всичко от колата в настоящия ѝ вид.“