Начало Рали ФИА прекрати договора на North One Sport като промоутър на WRC

ФИА прекрати договора на North One Sport като промоутър на WRC

48
0
WRC

Световната автомобилна федерация (ФИА) прекрати договора на North One Sport (NOS) като промоутър на световния рали шампионат седмица преди началото на първенството. Сериите стартират на 17 януари в Монте Карло.

ФИА, която администрира WRC, е потърсила гаранции от страна на компанията относно договорните й задължения, но не е получила такива. Вследствие на това контрактът е прекратен, като от организацията съобщават, че North One са нарушили условията на споразумението.

Компанията, която досега се занимаваше с ралитата, има проблеми от миналата година, след като собствениците й от Convers Sports Initiatives (CSI) фалираха през ноември 2011 г. ФИА работеше с тях, но опитите да се намери купувач на NOS пропаднаха и се стигна до този неблагоприятен изход. Във федерацията са били уведомени за поне 7 предложения и прояви на интерес, но нито едно от тях не се осъществи. От NOS не са успели не само да предоставят нужните гаранции, но и да осъществят необходимите инвестиции, за да продължат с промотирането на WRC.

От ФИА провеждат спешни дискусии, за да коригират ситуацията, тъй като шампионатът трябва да започне другата седмица. Междувременно се твърди, че президентът на федерацията Жан Тод е на ваканция в Бразилия, но според запознати източници най-близо до сделка е Евроспорт. Предполага се, че компанията, която вече се занимава с Intercontinental Rally Championship (IRC), първоначално ще сключи временен договор преди да се подпише постоянен.

Проблемите на NOS и CSI са наистина сериозни. В края на миналата година собственикът Владимир Антонов бе арестуван по обвинения в измами, източване на средства и пране на пари, свързани с литовската банка Снорас, която пък бе свързана с отбора на Лотус Рено във Формула 1. Антонов и партньорът му Раймондас Баранаускас бяха освободени под гаранция. Броени дни след това CSI се оттегли от английския футболен клуб Портсмут, предизвиквайки и там сътресение.