Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА разследва размяна на информация между ФОМ и шеф на F1 отбор,...

ФИА разследва размяна на информация между ФОМ и шеф на F1 отбор, Либърти заплаши федерацията

2126
0
ФИА F1
снимка: Спас Генев

Съобщение на ФИА, че проверява възможно предаване на информация от човек от ФОМ на шеф на отбор от Формула 1 предизвика буря в късните часове на вечерта във вторник и публикуването на поредица от допълнителни изявления.

Историята започна със съобщение от страна на международната автомобилна федерация.

В него се казваше, че „ФИА знае за медийни спекулации, съсредоточени върху предположението, че конфиденциална информация е била предадена на шеф на F1 отбор от човек от ФОМ“. В допълнение бе посочено, че организацията проверява въпроса

Предположението бе, че става въпрос за публикация в Business F1. В материала там обаче ставаше дума за обратния процес – предаване на информация от ръководител на Гран при екип към ФОМ. Това е компанията, чрез която Либърти Медия управлява търговските права на Формула 1. В материала на британското издание се твърдеше, че въпросният шеф е Тото Волф. Друг ръководител на F1 тим разказал, че австриецът предавал на съпругата си Сузи Волф информация, която тя давала на Стефано Доменикали, а той от своя страна – на CEO-то на Либърти Медия Грег Мафей. Публикацията бе популяризирана онлайн, но реакция до снощи нямаше от никоя от страните.

Първата реакция след изявлението на ФИА дойде от страна на ФОМ.

„Отбелязваме публичното изявление на ФИА, което не бе споделено предварително с нас. Вярваме напълно, че предположенията са погрешни. Имаме достатъчно сигурни процеси и процедури, спомагащи за опазването на информацията си. Проявяваме извънредна отговорност към всеки потенциален конфликт на интереси“, се казва в официалното съобщение на ФОМ.

„Уверени сме, че никой от екипа не е споделял информация с шеф на отбор. Бихме искали да предупредим да се внимава с подобни необмислени и необосновани твърдения“, се допълва в изявлението в съвсем незавоалирана заплаха

ФОМ не за първи път се сблъска с ФИА тази година. В началото на 2023 г. подобен твърд тон бе използван, след като президентът на федерацията Мохамед бин Сулайем публично заяви, че $20 млрд. е надута цена за търговските права на Формула 1. От Либърти направо заплашиха със съд заради „намеса в правата ни по недопустим начин“.

След изявлението на ФОМ дойде такова и от Мерцедес. От отбора от Бракли бяха категорични, че не са получавали нищо от страна на ФИА относно каквото и да е разследване.

„Общо формулираното изявление от страна на ФИА визира необосновани предположения от една-единствена медия и неофициален брифинг, свързан с тийм шефа на Мерцедес-AMG F1. Отборът не е получил нищо по темата от страна на ФИА. За нас е крайно изненадващо да научим за разследване от изявление за медиите. Напълно отхвърляме предположението в изявлението и свързания с него медиен материал.“

Накрая Сузи Волф пусна свое лично изявление в социалните мрежи. Съпругата на Тото Волф бе намесена в историята като ръководител на F1 Academy. Тя написа, че е дълбоко обидена, но не и изненадана от направените предположения и обвинения.

„Обезсърчаващо е, че почтеността ми е поставена под съмнение по такъв начин, особено като се има предвид, че обвинението се корени в сплашващо и мизогинистично поведение, съсредоточено върху семейния ми статут, а не върху способностите ми.“

„По време на кариерата си в автомобилния спорт съм се сблъсквала с и преодолявала множество препятствия. Отказвам да позволя на тези безпочвени предположения да засенчат отдадеността и страстта ми към F1 академията“, заяви Сузи Волф.

В момента ФИА провежда годишното си общо събрание в Баку, Азербайджан. В края на работната седмица се провежда галата на федерацията, на която се раздават трофеите на победителите в администрираните от ФИА шампионати.