Начало Избрани ФИА свиква среща, на която ще бъдат обсъдени спортните стандарти в F1

ФИА свиква среща, на която ще бъдат обсъдени спортните стандарти в F1

1484
0
ФИА
снимка: Спас Генев

Настоящият президент на ФИА Мохамед Бин Сулайем свика среща на ръководството на спора и шефовете на отборите от F1. На нея ще бъдат обсъдени спортните стандарти и други теми, свързани със световния шампионат.

Това е първата среща от подобен тип след повече от 9 години и е резултат от многобройните разговори на новия президент на федерация с пилотите през последните месеци.

Мохамед Бин Сулайем наследи Жан Тод като президент на ФИА в края на миналата година. Оттогава той не е пропуснал нито едно състезание от F1 и често се е срещал с пилотите по време на уикендите, за да получи ясна представа и да разбере мнението на всички относно настоящето и бъдещето на спорта.

Според ФИА срещата на върха в понеделник основно ще посветена на т. нар. „спортни стандарти.“ Също така ще бъде обсъден спорния край на вчерашната Гран при на Италия зад колата на сигурността.

„Президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем свиква среща с официалните лица на шампионата и мениджърите на отборите от Формула 1. Тя ще се състои в понеделника след Гран при на Италия 2022,  за да обсъдят редица спортни въпроси“, се казва в изявление на ФИА.

„Това е резултат след поредица от отделни срещи, проведени в Монца между президента на ФИА и редица пилоти от F1.“

„Това е първата подобна среща от 2013 г. насам. Освен това е част от постоянната мисия на президента на федерацията за подобряване на стандартите в спорта, като обединява в сътрудничество пилоти, отбори, стюарди и официални лица.“

По време на този прием Бин Сулайем ще сподели допълнителна информация за Центъра за дистанционни операции на ФИА (ROC) в Женева. Това е система, която бе създадена в края на миналата година. Тя служи като собствен виртуален асистент на комисарите, предлагащ подкрепа на пистата за контрола на състезанията.

„ROC предоставя на ФИА допълнителен ресурс за задълбочено възпроизвеждане и преглед на аспектите на състезанието и взетите решения с цел усъвършенстване и подобряване на процедурите за в бъдеще“, допълват от ФИА.

„Той няма регулаторни правомощия и не може да се използва за преразглеждане или промяна на минали решения. Тази среща ще бъде част от поредица консултации. Те ще продължат да определят бъдещата насока на спорта под ръководството на президента на ФИА.“

Люис Хамилтън похвали подхода на президента на ръководения орган. Пилотът на Мерцедес също така приветства ангажимента му да се справи с различните проблеми на спорта.

„Необходимо е време, за да влезеш в роля и да изградиш всички взаимоотношения, както и да приложиш промяна“, коментира седемкратният световен шампион.

„Но мисля, че най-важното нещо в момента са пилотите. Опитваме се да изградим връзка с тях. Всички в Асоциацията на пилотите в Гран при (GPDA) сме обединени и искаме да помогнем за по-доброто провеждане на състезанията.“

„Искаме да помогнем на ФИА. Сегашният президент беше наистина открит в това отношение. Определено ще продължим да работим върху тази комуникация.“

„Поддържам връзка с него доста често. Всъщност си говорим немалко пъти. Той е много целеустремен и е бивш автомобилен състезател и мисли като такъв.“

„Освен това той много държи на разнообразието и наистина настоява за бъдеща промяна. Той иска да си сътрудничи с всички нас в тази област. Честно казано досега съм доста доволен от него“, допълни Люис Хамилтън.