Начало MotoGP News Филип Айлънд кръсти един от завоите си на Джак Милър

Филип Айлънд кръсти един от завоите си на Джак Милър

270
0
Джак Милър, Дукати
Джак Милър, снимка Дукати

Филип Айлънд кръсти един от завоите си на Джак Милър. Организаторите на Гран при на Австралия решиха да именуват обратния четвърти завой на трасето в чест на една от топ звездите в MotoGP.

Филип Айлънд е една от най-бързите и плавни вериги в целия календар на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Пистата с дължина 4.450 км е разположена на едноименния остров, разположен на около 125 км южно от Мелбърн, Виктория.

Първото състезание на Филип Айлънд е през сезон 1989. Австралийското трасе приема още един старт през 1990-та, преди да бъде извадено от календара. От 1997 г. до 2019 г. пистата е непрестанен домакин на надпревари от всичките класове на световния шампионат по мотоциклетизъм.

Завой №4 е най-бавната точка на трасето и до скоро носеше името Хонда. Сега обаче той официално бе преименуван на завой „Милър“  в чест на четирикратния победител в MotoGP.

Новото име беше представено на специална церемония преди днешните сесии на MotoGP на пистата Филип Айлънд. Шампионатът се завърна в Австралия след тригодишно отсъствие заради пандемията от коронавирус.

„Спомням си как дойдох тук за първи път да гледам Гран при през 2009 г. От този ден съм изключително пристрастен към този шампионат. Още оттогава знаех, че искам да се занимавам именно с това“, сподели Милър.

„Невероятно е да се върна тук и да имам тази чест. Дори не мога да опиша пътуването, което извървяхме, както и това, през което преминахме.“

„Бях толкова щастлив в този спорт, който в крайна сметка ми се отблагодари. Обичам този шампионат безкрайно много. Благодарен на всички, които организирали това прекрасно събитие. Те наистина не знаят какво точно означава това за мен.“

Милър вярва, че е било най-подходящо завой №4 да носи неговото име. Австралиецът призна, че там е направим редица вълнуващи преминавания, които е направил там през кариерата. Преди 8 години 27-годишният състезател спечели надпреварата на пистата Филип Айлънд в клас Moto3.

„Спомням си за състезанието в Moto3 тук. Беше наистина голямо шоу“, призна Милър.

„Това е нереална част от трасето. Честно казано тук са се случили толкова много исторически моменти. Чувствам се толкова щастлив, че мога да претендирам за тази награда.“

Милър е четвъртият пилот от световния шампионат, на когото е кръстен завой на пистата Филип Айлънд. Дългата старт-финална права е кръстена на бившия световен шампион Уейн Гарднър. Първи завой е кръстен на друга австралийска легенда Мик Дуън. Същевременно време широкият ляв завой, който предшества завоя Милър е кръстен в чест на Кейси Стоунър.

Главният изпълнителен директор на Гран при на Австралия Андрю Уестакот вярва, че Милър заслужава името му да присъства на официалната карта на пистата.

„Това е прекрасна чест“, заяви Уестакот „Да имаш нещо, което носи твоето име, е изключително и специално Милър определено го заслужава. Той вече има четири победи в Гран при и е чудесен посланик на Австралия.“

Милър даде осмо време в квалификацията на пистата Филип Айлънд. Това ще бъде единствено участие пред родна публика на австралийската звезда като заводски пилот на Дукати, тъй като от следващата година той ще бъде част от КТМ.