Начало Избрани Фитипалди ще се върне зад волана на Хаас VF-22 в две свободни...

Фитипалди ще се върне зад волана на Хаас VF-22 в две свободни тренировки

813
0
Пиетро Фитипалди, Хаас
Пиетро Фитипалди снимка Хаас

Пиетро Фитипалди ще се върне зад волана на Хаас VF-22 до края на настоящия сезон във Формула 1. 26-годишният състезател ще вземе участие в FP1 в Мексико и Абу Даби.

Фитипалди е тестов и резервен пилот на Хаас от сезон 2019 насам. В края на 2020 г. той участва в две надпревари на мястото на Ромен Грожан. Французинът претърпя ужасяваща катастрофа в Бахрейн и оцеля като по чудо.

Сега той ще бъде зад болида на американския отбор заради задължителното право на F1. Според него, всички екипи от шампионата трябва използват състезатели, които имат ограничен или абсолютно никакъв опит в спорта.

Фитипалди кара и в първия ден от предсезонните тестове в Бахрейн, заменяйки Никита Мазепин. Руснакът бе освободен от Хаас заради военната инвазия на Русия в Украйна. След това бразилско-американският пилот отстъпи мястото си на Кевин Магнусен.

„Развълнуван съм да обявя, че ще участвам в FP1 в Мексико и Абу Даби“, сподели Фитипалди.

„Искам да благодаря на екипа на Хаас за предоставената възможност. Карах автомобила в началото на годината в Бахрейн. Получаването на още един шанс да карам VF-22 ще бъде доста невероятно. Това е много бърз автомобил. Очаквам с нетърпение да карам в Мексико и Абу Даби.“

Титулярните пилоти на отбора Мик Шумахер и Кевин Магнусен ще отстъпят своите автомобили в съответните сесии. Освен Фитипалди, Хаас ще предостави една от колите си на Антонио Джовинаци в САЩ. Протежето на Ферари вече взе участие в първата свободна тренировка в Италия.

„Много се радвам, че можем да дадем на Пиетро още няколко сесии зад волана на VF-22 в Мексико и Абу Даби като част от задължителните ни стартове за новаци през този сезон. Очевидно е, че той все още покрива изискванията, след като участва само в две състезания през 2020 г“, каза Гюнтер Щайнер.

„Както винаги, Пиетро свърши чудесна работа за нас в началото на предсезонните тестове, когато за първи път изпробва нашия автомобил VF-22 в Бахрейн. Знам, че той иска да кара отново. Доволни сме, че му даваме възможност в тези сесии“, допълни шефът на Хаас.