Начало Рали Фолксваген никога не са се съмнявали в качествата на Латвала

Фолксваген никога не са се съмнявали в качествата на Латвала

36
0
Яри-Мати Латвала

Сезон 2013 г. в световния рали шампионат започна трудно за Яри-Мати Латвала. Финландецът напусна М-Спорт/Форд и се присъедини към екипа, който бе с напълно нов автомобил – Поло R WRC. Съотборникът му Себастиен Ожие работи по развитието на колата и Латвала трябваше да наваксва, което не става бързо.

Напрежението върху Яри-Мати се увеличи, когато Ожие започна да печели и записа три поредни успеха в шампионата. Финландецът взе първи подиум чак в Аржентина и в Гърция най-после дойде и неговият час. След това моторспорт директорът на Фолксваген Йост Капито заяви, че никога не се е съмнявал в това, че Латвала е правилният избор за екипа – от самото начало на присъединяването му към отбора.

Познавам го от осем години и той е съвършено правилният пилот – това не е било подлагано на съмнение. Невероятно е, че победи. Бяхме наясно, че (работата) с Яри-Мати ще е различна. Той дойде в нов тим, различен от този, в който бе дълго време. Но съм работил с него във Форд и знаех, че от време на време ще има нужда от подкрепа. Той е различен човек от Ожие и съответно се изисква различен подход, за да извлечем максимума от двамата. Но Яри-Мати постигна много, много добър резултат. Сега виждаме най-доброто от него. Вече познава колата и екипа и се чувства удобно – допълни Капито.

Ожие добави от своя страна, че винаги е очаквал точно Латвала да бъде един от основните му съперници в шампионата. Самият финландец няколко пъти пояснява, че му е нужно единствено малко време, за да свикне с автомобила и да започне да се представя на ниво.