Начало Рали Фолксваген остава във WRC до 2019 г.

Фолксваген остава във WRC до 2019 г.

31
0
Рали,сервизен парк,Фолксваген

Фолксваген обяви официално, че ще продължи участието си в световния рали шампионат до края на 2019 г. Бордът на концерна е одобрил дългосрочната програма.

Тимът на автомобилния производител влезе във WRC в началото на 2013 г. и още в дебютния си сезон взе титлите при пилотите/навигаторите със Себастиен Ожие/Жулиен Инграсиа и при конструкторите. В момента те отново са начело в подрежданията, а другите екипажи – Яри-Мати Латвала/Мика Антила и Андреас Микелсен/Ола Флоен – втори и четвърти в класирането.

Световният рали шампионат на ФИА е много добра платформа за Фолксваген за демонстрация на ефективност, динамика и издръжливост на моделите през глобална публика – заяви доктор Хайнц-Якоб Нойсер, член на борда на директорите за техническото развитие, който отговаря и за моторспорт програмата. – Първенството е много по-сериозно ориентирано към технологиите, използвани в последните серийни автомобили, отколкото който и да е друг автомобилен шампионат. Освен това милиони хора обичат този забележителен спорт. Близостта между развойните отдели на производствения сектор и автомобилния спорт, съперничеството с най-близките ни конкуренти на различни пазари и огромният медиен потенциал доведоха до решението ни дългосрочно да се посветим на WRC.

Първоначалният план бе за тригодишна програма – от 2013 до 2015 г. Спортният директор на компанията Йост Капито заяви, че решението на борда за удължаването й кара екипа да се гордее изключително много, тъй като това е първото дългосрочно посвещаване на концерна на определена спортна дисциплина:

Тази проявена вяра е огромна мотивация за целия отбор. Няма да почиваме на лаврите си дори секунда, а ще продължим да показваме същата страст, решимост и отдаденост, за да продължим с успехите във WRC.

Фолксваген спечелиха и шестте надпревари от началото на сезона досега, като Ожие взе четири победи, а Латвала – две.