Начало Рали Фолксваген ще гони топ 3 през 2013 г., победи през 2014-а и...

Фолксваген ще гони топ 3 през 2013 г., победи през 2014-а и WRC титлата през 2015-а

21
0
Поло R WRC,Фолксваген,Фолксваген Поло R WRC

2013 г. ще е година за учене за Фолксваген, заяви моторспорт директорът на концерна Йост Капито. Екипът представи Поло R WRC, с което само след месец започва участието си в световния рали шампионат със Себастиен Ожие и Яри-Мати Латвала.

Имахме възможността да се подготвим за WRC на два фронта. От една страна изкарахме година и половина в развитие и оптимизиране на Поло-то преди то да започне интензивни тестове. От друга отборът придоби опит в на практика всички кръгове от първенството с Фабия S2000 благодарение на бранда ни Шкода – коментира Капито, който има сериозна кариера в автомобилния спорт зад гърба си, включваща работа в BMW Моторспорт, Порше, екипа на Заубер във Формула 1, Форд. – По този начин имахме шанса да научим много неща. 11 победи в класа от 12 старта говорят сами по себе си.

В тима никой не се наема да предвижда какво ще е представянето на Поло R WRC срещу далеч по-опитните съперници преди то да е направило и един реален състезателен километър.

Вълнуваме се, че ще видим как върви колата, както и – мисля – всички в ралитата – продължи Капито. – Аз лично мога да ви уверя, че сме направили абсолютно всичко по силите си, за да сме конкурентоспособни от самото начало. Подходът ни не се е променил изобщо: 2013-а ще е сезон за учене с Поло R WRC. В същото време можеш да изпълняваш цели, ако преди това си ги определил. За следващия сезон желанието ни е да постигаме класирания в топ 3, през 2014-а да печелим състезания и да се борим за титлата през 2015-а.

Планира се от рали Португалия тимът да е с три автомобила, като до Ожие и Латвала ще се състезава двукратният IRC шампион Андреас Микелсен. В същото време Капито заяви, че връзките с Шкода ще бъдат поддържани и доразвити, като Фолксваген ще направят всичко възможно да продължи развитието на талантите от програмата им за млади пилоти Сеп Виганд и Кевин Абринг.