Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 „Форбс“: Либърти Медия е най-скъпата спортна империя в света, F1 струва $17,1...

„Форбс“: Либърти Медия е най-скъпата спортна империя в света, F1 струва $17,1 млрд.

792
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Спас Генев

Формула 1 е превърнала Либърти Медия в „най-скъпата спортна империя в света“ на стойност $21 млрд. според класация на списание „Форбс“. Подреждането на изданието се появи точно след разправията между ФИА и Либърти заради изявления на президента на федерацията Мохамед бин Сулайем относно стойността на спорта. Те бяха предизвикани от новини, че американският концерн е отхвърлил оферта от страна на Саудитска Арабия за F1 за $20 млрд. Бин Сулайем написа, че всеки потенциален купувач трябва има и план за спорта, а не само пари. Бившият рали пилот коментира също така, че шампионатът на Формула 1 е „само отдаден под наем“ от ФИА на Либърти. Договорът за търговските права, който е в сила от 2013 г., е за 100 години.

Ръководителите на правните отдели на F1 и Либърти Саша Уудуърд-Хил и Рене Уилм отговориха със заплашително писмо. В него бе посочено, че коментар относно стойността на търговските права може да се възприеме като притежание на вътрешна информация. F1 е листната на борсата и това е подсъдно, тъй като подобни изявления могат да влияят на цените на акциите.

„Спортната империя на Либърти Медия струва $21 милиарда и е на върха. Начело е милиардерът Джон Малоун. Основните спортни „пера“ са автомобилният шампионат F1 (стойност на предприятието: $17,1 млрд.) и отборът от Мейджър лийг бейзболната асоциация Атланта Брейвс ($2,1 млрд.)“, се посочва в публикацията на „Форбс“

Популярността на F1 в Съединените щати претърпя бум през последните години благодарение на документалната поредица на Netflix Drive to Survive. Гледаемостта там обаче все още е много далеч от тази на традиционни за спорта пазари. В САЩ за 2022 г. е постигната рекордна гледаемост от 1,21 милиона зрители. С идеята, че този показател ще продължи да се подобрява, правата за излъчване на шампионата в щатите бяха продадени за около $75 млн. годишно. Това е 15 пъти по-висока стойност в сравнение с предишната сделка.

Според „Форбс“ също така стойността на 25-те най-скъпи спортни империи възлиза на $173 млрд. – увеличение с 23% спрямо предходната година.