Начало Рали Форд Фиеста R5+ с победа в състезателния си дебют

Форд Фиеста R5+ с победа в състезателния си дебют

38
0
Матю Уилсън,Форд Фиеста R5

Новият Форд Фиеста R5+, подготвен от М-Спорт, записа победа в състезателния си дебют. Матю Уилсън и навигаторът му Крис Патерсън бяха най-бързи в Coppermines Grizedale Stages във Великобритания, като преднината им на финала бе повече от минута.

Автомобилът е базиран на стандартния Форд Фиеста R5, който бе представен по-рано тази година. R5+ е с модифицирани турбо и въздушна системи. Моделът не е хомологиран за шампионатите на ФИА и е подходящ за участие в национални първенства.

Мина доста време, откакто с Крис бяхме използвали бележки на организаторите, така че ни отне известен период, докато влезем в час – коментира Уилсън. – След като обаче намерихме ритъма си, определено имахме чудесно усещане за колата и за това какво представяне може да има тя. Всички знаем колко конкурентоспособна е стандартната Фиеста R5, а това е просто подобрение – страхотен автомобил за национални първенства.

В същото събитие участва и Елфин Еванс с Форд Фиеста R200, но като отваряща кола. Все пак екипът засичаше времената му и установи, че ако британецът бе участвал в състезателната програма, щеше да се класира на пета позиция, само на 21 секунди от подиума. R200 също няма хомологация от ФИА. Тази кола е създадена на база Фиеста R2 и е с допълнителни 30 к.с.

Впечатлен съм от мощността на Фиеста R200. Дълги години се състезавах с Фиеста R2 и напредъкът е забележителен – повечето конски сили определено се усещат. Дадохме някои наистина силни времена в отсечките и според доказахме колко силен може да е този автомобил в национални ралита – заяви Еванс.

R200 и R5+ ще бъдат официално представени на шоуто на Аутоспорт през януари 2014 г., след което ще могат да бъдат закупени от М-Спорт.