Начало Рали Форд се оттеглят от световния рали шампионат в края на 2012 г.

Форд се оттеглят от световния рали шампионат в края на 2012 г.

54
0
форд

Форд ще се оттеглят от световния рали шампионат в края на 2012 г., бе съобщено с официално изявление на Форд Европа днес. В съобщението се посочва, че решението е взето заради настоящия икономически климат след основно преразглеждане на маркетинговите дейности на Стария континент.

Форд има дълга история във WRC и решението не бе лесно. В настоящия момент обаче решихме, че е по-добре за компанията и марката да намалим участието си в шампионата и да ангажираме ресурсите си в други области – коментира вицепрезидентът маркетинг, продажби и услуги на Форд Европа Ролант де Ваард.

Дългогодишните партньори на Форд М-Спорт планират да продължат участието си в световния рали шампионат с Фиеста RS WRC. Двете компании обсъждат бъдещото си сътрудничество и работата на М-Спорт по други проекти като наскоро обявената Фиеста R5 за новите серии WRC2 и Фиеста R2 за национални и регионални шампионати и програми.

Организацията, ръководена от Малкълм Уилсън, бе заводски екип на Форд от 1997 г. и има до момента 52 победи, както и световните титли при конструкторите за 2006 и 2007 г.

Изпитваме най-дълбоко уважение към М-Спорт и Малкълм Уилсън – няма компания с повече опит и отдаденост на победите. В общата ни работа достигнахме до момент, в който Фиеста-тата е предпочитан от мнозина рали автомобил и желанието ни е това да продължи и в бъдеще – добави Де Ваард.

Форд отправиха благодарност още към феновете, пилотите си, ФИА, партньорите си във WRC за подкрепата и отдадеността им.

Бих искал да благодаря на Форд Европа за вярата в тима през последните 16 сезона. Разбираме, че това трудно решение трябваше да бъде взето – заяви от своя страна Уилсън. – М-Спорт се гордее изключително с историята си заедно с Форд. 208 подиума, спечелени точки в 156 последователни старта, 52 победи от 225 старта и две световни титли подчертават значението на целия екип. Сега основният ни приоритет ще е потвърждаването на програмата ни за 2013 г.

При това положение едва ли ще е изненада, ако Яри-Мати Латвала приеме предложението на Фолксваген да стане съотборник на Себастиен Ожие през 2013 г.