Начало Рали Форд ще участва в Дакар 2014

Форд ще участва в Дакар 2014

57
0
Дакар,форд,Форд Рейнджър

Тийм Форд Рейсинг потвърди, че ще участва в рали Дакар през 2014 г. (надпреварата ще се проведе от 5 до 18 януари). Тимът ще е с два Форд Рейнджър, произведени в Южна Африка и подготвени от Нийл Уулридж Моторспорт. Логистиката е поверена на базираните в Германия Саут Рейсинг. Пилотският състав включва южноамериканеца Лусио Алварес и южноафриканеца Крис Визер.

Невероятно сме горди, че тези Рейнджър-и ще участват в Дакар 2014. Тази надпревара е върховият тест за състезатели и автомобили и сме развълнувани от възможността да се включим с феноменален екип, съчетаващ местен и глобален опит – коментира президентът и главен изпълнителен директор на Форд Мотор Кампъни в Южна Африка Джеф Немет.

Моделът Форд Рейнджър, който ще карат пилотите, се прави в Питермарицбург със съдействието на няколко различни департамента от централата. Всеки аспект от автомобила е внимателно обмислен и преценен спрямо предстоящите задачи. Едната от двете коли е вече напълно готова и ще започне тестове през август. Очаква се втората да бъде завършена през октомври. Целият тим ще се състои от 24 души.

Автомобилът е на база T6 Форд Рейнджър 4х4. Двигателят е Форд, 5-литров V8 с Twin Independent Variable Cam Timing. Разходът на гориво е 90 л/100 км в състезателни условия и 28 л/100 км при нормално движение, а максималната скорост достига 170 км/ч.

Саут Рейсинг, които ще се занимават с логистиката и дейността в Европа, имат сериозен опит в този тип автомобилен спорт. Собственикът и управител Скот Абрахам бе тийм мениджър на X-raid BMW/MINI и Овърдрайв Тойота. Неговата компания ще достави необходимото за придвижване оборудване, включващо MAN 6х6 и MAT Т4 камиони (съответно обслужващи и за състезателните принадлежности). Саут Рейсинг ще организира пътуванията и ще се занимава с административните изисквания спрямо екипа.

Алварес и навигаторът му Рони Грауе бяха обявени за първи екипаж. Аржентинският състезател има вече няколко участия в Дакар зад гърба си. Най-доброто си класиране до момента постигна през 2012 г., когато стана пети с Тойота Хайлукс на Овърдрайв.

Визер е крос-кънтри пилот, който ще бъде в тим с Хапи Баденхорст. За тях предстоящото изпитание ще е дебют в най-тежкото рали за издръжливост на планетата.