Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Форд ще финансира частично проекта на Ред Бул за задвижващи системи за...

Форд ще финансира частично проекта на Ред Бул за задвижващи системи за F1

1386
0
Форд лого
снимка: Форд

Форд ще финансира частично проекта на Ред Бул Пауъртрейнс за задвижващи системи за Формула 1. Сделката трябва да бъде обявена в петък на представянето на тима от Милтън Кийнс за сезон 2023, което ще се проведе в Ню Йорк. От Форд изпратили информацията до италианската агенция Анса без да отбележат, че е под ембарго. Агенцията публикува новината, малко след което я оттегли. Впоследствие нямаше коментар нито от Форд, нито от Ред Бул.

За евентуално сътрудничество между Ред Бул и Форд се говори от известно време. До миналото лято екипът от Милтън Кийнс водеше преговори с Порше

Те обаче бяха рязко прекратени вследствие желанието на Кристиан Хорнер и Хелмут Марко да запазят автономността на ръководения от тях отбор. Те водеха преговори с Хонда за производство на електрическата част от задвижващата система, която ще се използва от 2026 г., но не успяха да се разберат с японския производител. Компанията от Токио се регистрира като производител на агрегати за Формула 1 при новите правила. Целта обаче е да си запази място, а се смята, че може да реши да се върне в спорта със собствен отбор.

Събитието на Ред Бул в Ню Йорк ще е изцяло маркетингово, подобно на миналогодишното представяне на екипа. Тогава бе обявен нов главен спонсор – Оракъл. Ще бъде показано оцветяването на новия Ред Бул RB19, но не и самият болид. Той ще се появи на писта едва по време на предсезонните тестове в Бахрейн.

Историята на Форд във Формула 1 пък включва най-успешния двигател в историята на световния шампионат – Форд Косуърт DFV

V-образният 8-цилиндров мотор доминира в първенството от края на 60-те до началото на 80-те години на XX век. С този двигател са спечелени 155 победи. Форд има и други програми във Формула 1, макар и далеч не толкова успешни. Очаква се на представянето в Ню Йорк да бъдат дадени повече подробности относно предстоящото сътрудничество с Ред Бул Пауъртрейнс.