Начало Избрани Формула 1 няма да се върне в Русия

Формула 1 няма да се върне в Русия

1099
0
Гран при на Русия
снимка: Пирели

Формула 1 няма да се върне в Русия. Главният изпълнителен директор на световния шампионат Стефано Доменикали заяви, че няма да води преговори с промоутърите на състезанието в Руската федерация.

Надпреварата в Сочи трябваше да се проведе в края на септември. В началото на март събитието беше извадено от календата на F1 заради военния конфликт между Русия и Украйна. Организаторът на състезанието Росгонки първоначално  заяви, че все още има вероятност Гран при на Русия да се проведе в бъдеще.

В крайна сметка F1 прекрати договора си с Руската федерация и намали броя кръгове през тази година от 23 на 22. В допълнение, F1 блокира услугата F1TV и прекрати договора за телевизионно излъчване с Матч ТВ. Медията държеше телевизионните права за излъчваше в Русия. 

В скорошно интервю за германския ежедневник Bild, Доменикали  позицията на спорта спрямо Русия. Италианецът даде да се разбере, че F1 няма да има повече надпревари в Сочи или на която и да е писта в страната.

Винаги съм вярвал, че никога не трябва да казваш никога. Но в този случай мога да обещая, че повече няма да преговаряме с тях. Няма да има повече състезания в Русия“, каза Доменикали.

Шефът на Росгонски Алексей Титов също коментира ситуацията. Той заяви, че компанията му иска възстановяване на преведените пари заради предсрочното прекратяване на договора с F1.

Този дълг съществува и е потвърден. Нашата позиция по него остава непроменена“, каза Титов пред руската държавна информационна агенция ТАСС.

Очакваме възстановяване на средствата, независимо от настоящата позиция на ръководството на F1 по отношение на провеждането на състезания в Руската федерация. Настоящата ситуация в световния спорт е изключително политизирана. Необходимо е да вземем предвид думите на Доменикали.“

Казаното от него има ясно изразен политически подтекст, който няма нищо общо с истинския дух на спорта. Бъдещето на нашите отношения е наистина неясно. Ще вземем предвид позицията на главния изпълнителен директор на F1 в по-нататъшната си работа, добави Алексей Титов.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Sochi Autodrom (@sochiautodrom)