Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фрай разкри защо е напуснал Алпин: Не чувствах, че в отбора има...

Фрай разкри защо е напуснал Алпин: Не чувствах, че в отбора има ентусиазъм или стремеж да продължи напред

1006
0
Пат Фрай
Пат Фрай, снимка Алпин

Пат Фрай разкри защо е напуснал Алпин. Британският инженер призна, че липсата на достатъчно ентусиазъм и желание да напредък го е принудила да си тръгне от Алпин и да потърси работа на друго място [Уилямс].

Фрай е добре познато лице в света на F1. 59-годишният инженер има повече от 30-годишен опит в спорта. През годините той е работил в отбори като Бенетон, Макларън, Ферари и Мейнър.  През 2018 г. той се върна в Макларън. Престоят на Фрай в Уокинг не бе дълъг, тъй като той отново си тръгна след около година.

Фрай се присъедини към Рено в началото на сезон 2020. Две години по-късно той бе повишен в поста главен технически директор на Алпин малко преди началото на сезон 2022.

Алпин постигна сериозен напредък през миналия сезон. Френският финишира на четвърто място при конструкторите и се пребори с екипи като Макларън и Астън Мартин. Това бе най-добрият резултат, откакто екипа носи името на марката спортни автомобили

Алпин си постави доста високи цели за сезон 2023 в F1. Целта на французите бе да защитят позицията си при конструкторите и да намалят разликата спрямо върха. За нещастие, нещата не се получиха така. Алпин направи сериозна крачка назад през изминалата кампания и изоставаше от Астън Мартин, Макларън и Ферари.

Фрай призна, че е усетил вътрешна липса на стремеж и мотивация отборът на Алпин да бъде изведен до нови висоти.

„Мисля, че всички там трябва да се гордеят с това, което постигнахме през тези три години. Предполагам, че съм се върнал там, за да се върна на мястото, където си започнал кариерата си и да се опитам да я възстановя. Мисля, че се справихме наистина добре. От далечната пета позиция бяхме солидната четвърта“, сподели Фрай.

„Не чувствах, че в отбора има ентусиазъм или стремеж да продължи напред. В началото на март реших, че искам да тласкам нещата напред, не искам просто да седя и да не мога да правя нищо. Така че за мен беше време да спра и да продължа напред“, продължи британецът.

„Това е едно от тези неща. Смятам, че те като компания не бяха създадени да натискат достатъчно силно и да могат да кажат, че искат да са първи. Но както всички знаем, разликата между това да го кажеш и да го постигнеш е огромна“, каза още Фрай.

Проблемите в Алпин се задълбочиха с напредване на сезон 2023. Френският отбор направи няколко радикални промени в своето ръководство. Алпин се раздели с тогавашния си ръководител Отмар Шафнауер, както и със спортния директор Алан Перман

Фрай смята, че на Шафнауер е трябвало да бъде дадено повече време, за да изгради потенциала на отбора.

„Не съм толкова сигурен, че Отмар получи справедлив шанс да оправи мястото. До известна степен мисля, че метафорично ръцете му бяха вързани. Но както казах, всички в Алпин трябва да се гордеят с това, което постигнахме през тези първи три години.“

„Винаги е срамно да си тръгваш от даден тим. Но мисля, че за мен нещата вече бяха стигнали толкова далеч, колкото можеше. Затова беше време да си тръгна оттам“, каза още Фрай.

Фрай наскоро започна работа в Уилямс. Това е поредния отбор, в който има присъствие на британеца. 59-годишният инженер разкри какво го е убедило да се присъедини към базирания в Гроув отбор.

„Джеймс се свърза с мен преди известно време. Едва след няколко месеца реших да дойда тук“, призна Фрай. „Предполагам, че нещото, което ме вълнува в тази възможност, е, че бордът е напълно съгласен с това, което ще е необходимо, за да се придвижи това тим напред.“

„Те са готови да инвестират необходимото и да ни подкрепят в изграждането на отбора. Хубаво нещо е да възстановиш стара британска икона. Това е малко като романтичната ми представа да се върна в Бенетон и да ги възстановя. Така че това е още една вълнуваща перспектива за мен.“

„Джеймс настоява усилено да опита да подобри това място. Както казах, бордът на директорите е изцяло зад него, за да движи всичко напред. Това е нещото, което ме вълнува- няма да бъдем ограничени в това, което можем да постигнем“, завърши Пат Фрай.