Начало Избрани Фредерик Васьор не одобрява наказанието на Гуаню Жу

Фредерик Васьор не одобрява наказанието на Гуаню Жу

1039
0
Гуаню Жу
Гуаню Жу, снимка Алфа Ромео

Фредерик Васьор не одобрява наказанието на Гуаню Жу в състезанието на уличната писта в Джеда. Шефът на Алфа Ромео заяви, че не е бил съгласен с решението на стюардите да накажат китайския състезател в Гран при на Саудитска Арабия.

Случката се е разиграла в началото на надпреварата, когато Жу е водел битка с пилота на Уилямс Алекс Албон. Новобранецът не е върнал позиция на Албон, което доведе до наказание от пет секунди при преминаване през бокса.

Преди началото на сезон 2022, ФИА информира отборите и пилотите от F1, че вече няма да изисква от пилотите да връщат позиции за получаване на предимство чрез излизане извън пистата. По този начин екипите са отговорни в рамките на една обиколка да преценят дали даден пилот трябва да отстъпи позиция. Въпреки това стюардите запазват правото си да разследват и санкционират дадено движение, ако се смята, че даден пилот е получил несправедливо предимство.

Малко след старта на състезанието в Джеда, Жу имаше контакт с Даниел Рикиардо, който го прати в дъното на колоната. Така китаецът трябваше да си проправя път напред в колоната. В 4-тата от общо 50 обиколки, той водеше борба с Албон и успя да мине пред него на старт-финалната права. След това Жу спря твърде късно и мина напряко в секцията на първи и втори завой.

22-годишният състезател попита своя екип дали е допуснал грешка. В отговор му е било казано, че е в безопасност и няма да има необходимост да връща позицията.

Малко след това обаче, за голяма изненада на Алфа Ромео, на екраните за измерване на времето се появи съобщение, че маневрата на Гуаню Жу в завой номер едно се разследва от стюардите. Няколко минути по-късно бе решенето той да получи наказание от пет секунди. 

Не съм съгласен с решението на стюардите за Албон, защото той беше много далеч от него, коментира Васьор, цитиран от Motorsport.com.

„Жу изпревари Албон много преди точката на спиране и тръгна направо. След това намали скоростта, за да не получи предимство. Той ни попита дали е допуснал грешка. Затова ние погледнахме видеото и му ние казахме: „Не, това е справедливо, всичко е наред.““

„Следващия път ще напомним на комисарите, че трябва да последователни. Не става дума за това, че е тръгнал направо, когато е изпреварил Албон. Той първо мина пред него, а после тръгна напред.“

Неволите на китайския пилот в Джеда обаче не свършиха дотук. Докато изтърпяваше наказанието си от пет секунди, неговият преден валяк по погрешка докосна колата на Алфа Ромео по време на спирането в бокса за смяна на гуми. По този начин наказанието бе счетено за неизпълнено, което принуди Жу да се върне в бокса за втори път, за да изтърпи санкцията.

Според Васьор, причината за тази грешка е била проблем в радиовръзката.

Допуснахме грешка, защото механикът имаше проблем с радиовръзката и докосна автомобила по време на питстопа“, каза французинът.

„След това Жу трябваше отново да мине през бокса. Въпреки при цялата тази бъркотия той успя да се върне на единадесетата позиция и бе недалеч от Люис [Хамилтън] и зоната на точките. Много съм доволен от темпото и на двата автомобила, но нещата са такива, каквито са.“

Другият пилот на Алфа Ромео Валтери Ботас отпадна заради технически проблем в своя болид С42. Въпреки това финландецът заяви, че колата на тима е много добра и му позволява да се бори с отбори като Алпин, Макларън и Алфа Таури.