Начало Рали Френската федерация срещу ФИА заради договорите за WRC кръговете

Френската федерация срещу ФИА заради договорите за WRC кръговете

51
0
FFSA,лого

Френската федерация по автомобилен спорт (FFSA) се оказа начело на възропталите срещу предложените от ФИА нови договори на организаторите на кръговете от световния рали шампионат. Преди дни стана ясно, че част от домакините не одобряват контрактите, срокът за чието подписване и връщане на световната организация изтича утре.

Твърди се, че отказалите да парафират споразуменията може да отпаднат от календара, който пък трябва да бъде одобрен на заседанието на Световния съвет на ФИА на 15 юни.

От FFSA са изпратили писмо, поставящо под съмнение оторизацията на WRC комисията към ФИА да поставя допълнителни условия, включени и в проектодоговорите. В случая става дума за искането организаторите да плащат по 100 000 евро за телевизионното отразяване, времеизмерването и следенето на автомобилите по трасето.

Напомняме ви, че във вътрешните правила на WRC комисията се казва, че тя трябва да подреди и след това да предложи календар на Световния съвет. Няма постановление, според което комисията може да прави допълнения към договор [на организаторите} с ФИА – се казва в изявлението. – Напомняме ви също така, че никакви правни или регулаторни прерогативи не ви позволяват като президент на комисията (Ярмо Махонен – б.р.) да превръщате одобрението на календара в предмет на правило, родено по ваша лична инициатива и непритежаващо каквато и да е легална обосновка. И накрая, следваната от вас процедура – за втори път – по изпращането на контракт и изискване за връщането му в такъв кратък срок, е напълно недопустима. Подобно поведение противоречи изцяло на принципите на взаимно доверие, които би трябвало да съпътстват преговорите между ФИА и организаторите, всички от които пък са и членове на федерацията. Поради тази причина (дори да изключим повдигнатите важни легални и правни въпроси) процедурата трябва да бъде оспорена и отменена – се допълва още в писмото.

В края му се заявява категорично намерение за арбитраж, ако ФИА и WRC комисията й продължат по същия път. Самият Махонен заяви, че очаква следващата седмица да обяви по-голямата част от календара, както и промоутъра на шампионата.