Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гари Андерсън: Постъпката на Хамилтън бе детинска, той не разбира голямата картина...

Гари Андерсън: Постъпката на Хамилтън бе детинска, той не разбира голямата картина в F1

88
0
Люис Хамилтън

Публикуването на телеметрията от квалификационните обиколки на Люис Хамилтън и Дженсън Бътън на Спа-Франкоршамп от световния шампион за 2008 г. продължава да бъде обсъждано и след края на уикенда в Белгия.

Бившият технически директор на Джордан, Стюарт и Ягуар Гари Андерсън нарече постъпката му детинска. Той изказа и предположение, че състезателят не се е справил с напрежението и това е довело да туитовете и пускането на информацията онлайн.

Хамилтън хвърли вината за разликата от 0,8 секунди спрямо съотборника си в квалификацията на Спа върху факта, че двата Макларън-а бяха с различни задни крила. Не това обаче е проблемът според информацията от засичането на максималната скорост. С болид с по-високо аеропритискане Хамилтън трябваше да е в състояние да постигне скоростта на съекипника си. Според мен невероятният тур на Бътън през втората част на квалификацията, който бе 0,909 сек по-бърз от този на Хамилтън, накара Люис да се притесни. Той изглежда не можа да се справи с това, обърка нещата в последния сегмент и след това започна да пуска глупости в Туитър – бе обяснението на Андерсън. – Хамилтън вече не е дете. На 27 години е, водещ пилот в Гран при и световен шампион. Гласува му се доверие, така че да пуска онлайн реплики като тези в събота вечер с езика, който използва, не пасваше на статута му. Бих казал, че постъпката му бе детинска. Ако беше мой пилот, щеше да бъде спрян след първия туит, но в наши дни такива неща не се случват. Що се отнася до неделя сутринта, когато постна снимки на телеметрията с данните от своята и на Бътън квалификационни обиколки, то това е абсолютно неприемливо. Огледах внимателно всичко и няма жизненоважна информация, но да предоставиш подобни данни показва единствено колко малко Хамилтън разбира голямата картина.

Техническият шеф на Макларън Пади Лоу заяви още на Спа, че данните не са от особена полза за никого. Според него не са причинени големи щети от публикуването на снимката, но от отбора все пак помолиха пилота да изтрие туитовете с телеметрията.

Мартин Уитмарш заяви, че няма да провежда допълнително вътрешно разследване. Колегата му от Ред Бул Кристиан Хорнер пък сподели, че всички в питлейна със сигурност внимателно ще разгледат снимката. В тази връзка Лоу призна, че няколко инженери са му се обадили след пускането на туита.

– Тази информация може да се набави и по съвсем нормален път. Но Люис разбра каква грешка е допуснал. Не бе оценил какви точно са данните, както и че инженерите прекарват живота си в опити да опазят този тип информация тайна – допълни той.

Дейвид Култард допълни от своя страна в колонката си за английския Телеграф, че отборите наистина влагат огромни усилия да опазят информацията си от противникови тимове:

– Спомням си, че в началото на моята кариера имаше хора, които преравяха кошчетата за боклук на съперниците след състезание, търсейки точно такава телеметрия. Днес всички имат шредери в моторхоумите си и осигуряват компютрите си по всевъзможни начини. Макларън омаловажават значението на информацията, но останалите в питлейна най-малкото са видели къде точно печелят и губят време с новото крило спрямо старото. Снимката само ще помогне на противниците да потвърдят данните си, получени чрез какви ли не високотехнологични методи. И това, страхувам се, е още един урок, който Люис трябва да научи.

В същото време Алекс Вурц, който работи в Уилямс като ментор на пилотите там, коментира публикуваната от Хамилтън телеметрия с друга реплика:

– Може ли да туитнеш състезателната стратегия и данните за настройките. Благодаря, приятел – написа австриецът в своя акаунт.