Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли: Баку беше едно от най-добрите ми състезания от гледна точка на...

Гасли: Баку беше едно от най-добрите ми състезания от гледна точка на карането

399
0
Пиер Гасли, Алпин
Пиер Гасли, снимка Алпин

Пиер Гасли сподели впечатленията си от Гран при на Азербайджан. Пилотът на Алпин призна, че състезанието в Баку е било „едно от най-добрите му състезания“ от гледна точка на каране. Въпреки това Гасли отново остана без точки, както и Естебан Окон.

Гасли направи добро впечатление по време на квалификацията за Голямата награда на Азербайджан. Французинът влезе в Q2 и даде 13-то време. За нещастие, няколко часа по-късно той беше дисквалифициран и изпратен в дъното на стартовата решетка. Това значително намали шансовете му да се бори за точки в състезанието.

Пилотът на Алпин направи лек прогрес в началната фаза на борбата. Подобно на по-голямата част от колегите си, той също направи едно спиране и се върна на пистата  със средно твърдите гуми на Пирели. Това обаче се случи по-късно, тъй като французинът реши да потегли с нови твърди гуми

Гасли нямаше достатъчно добро темпо, за да се бори за местата в топ 10. Французинът се движеше в дъното на колоната и след спирането си в бокса. В самия край той напредна с две места заради отпаданията на Карлос Сайнц и Серхио Перес. Това обаче не му помогна да се добере до зоната на точките. Въпреки това Гасли беше доволен от карането си.

„Баку беше едно от най-добрите ми състезания от гледна точка на карането. Направих добър старт от 18-о място на стартовата решетка. Бяхме на предела на силите си във всеки завой, във всяка обиколка и наистина извлякохме максимума от автомобила“, сподели Гасли.

„Нямаше какво повече да направим и финиширахме дванайсети при карирания флаг. От друга страна, просто бяхме твърде бавни през целия уикенд в Баку. Предприехме рискована стратегия с надеждата, че може да има някакво късно излизане на кола за сигурност“, обясни пилотът на Алпин.

„В крайна сметка то дойде твърде късно, така че не можахме да се възползваме от него. Направихме добри крачки напред спрямо тренировки, но като уикендът беше труден за отбора. Ще се справим с това и ще да се върнем с по-добро представяне през следващия рейс уикенд в Сингапур“, завърши Пиер Гасли.

Съотборникът на Гасли Естебан Окон потегли от бокса заради направени промени по неговия автомобил. Французинът също потегли с твърди гуми, макар и вече използвани. Окон също нямаше никакво темпо и финишира 14-ти

„Беше разочароващ уикенд и трудно състезание за в Баку. Сега искаме бързо да обърнем страницата . Трябва да се съсредоточим върху следващото състезание, което ще се проведе след няколко дни в Сингапур“, заяви Окон.

„Като отбор ще се прегрупираме и ще се концентрираме върху това да използваме максимално цялото налично време, за да надградим представянето си и да бъдем готови за състезанието. Целта ни е да получим шанс да се борим в зоната на точките“, добави състезателят на Алпин. Днес Окон навършва 28 години.


Алпин се смъкна до деветото място при конструкторите след уикенда в Баку. Причината за това беше силният резултат на Уилямс. Отборът от Гроув вкара и двете си коли в топ 10 и си тръгна с общо 10 точки. По този начин Уилямс вече разполага с актив от 16 точки, докато Алпин продължава да е с 13.