Начало Избрани Гасли: Цунода вече приема F1 малко по-сериозно

Гасли: Цунода вече приема F1 малко по-сериозно

487
0
Пиер Гасли и Юки Цунода, Алфа Таури
Пиер Гасли и Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли вярва, че Юки Цунода вече приема F1 „малко по-сериозно“ по време на втория си сезон в Алфа Таури. 26-годишният състезател смята, че сега японецът дава по-добра обратна връзка на инженерите, което може да тласне напред екипа от Фаенца.

Цунода дебютира във Формула 1 миналата година с екипа на Алфа Таури. Японецът преживя трудна първа половина на новобранската си кампания. Все пак той подобри формата си в заключителната фаза на кампанията и дори бе близо до подиума в Абу Даби.

По-рано тази година състезателят от Сахамираха заяви, че физически не е бил готов за предизвикателствата на Формула 1. Преди няколко дни Цунода постави оценка на представянето си първата половина от сезон 2022.

Гасли смята, че съотборникът му е постигнал добър напредък след като е променил похода съм към състезателните уикенди.

„Цунода вече приема F1 малко по-сериозно. Според мен това е по-правилния подход“, каза Гасли.

„От това, което той казва, се вижда, че съм оказал положително върху неговото каране. През цялата 2021 г. исках му покажа каква отдаденост и ангажираност изисква този спорт.“

„Тази година работим като екип, докато миналата година бяхме малко разделени, защото нямахме много опит един с друг. Той все още беше съвсем нов в този спорт. Смятам, че този сезон Цунода има ясни идеи и по-добра обратна връзка за това, от какво всъщност се нуждаем, за да се движим по-бързо. Сега двамата можем да работим заедно, за да подобрим колата на Алфа Таури.“

Тазгодишният сезон изобщо не върви според очакванията на Алфа Таури. Дъщерният отбор на Ред Бул заема осмо място при конструкторите с актив от 27 точки. В последните пет старта нито Гасли нито Цунода успяхa да стигнат до зоната на точките.

Техническият директор на отбора Джоди Егинтън също вярва, че Цунода е направил крачка напред в познания си в сравнение с дебютантския си сезон.

Има много информация, която пилотите трябва да възприемат. Тя невинаги е толкова лесна, че да се възприеме веднага“, каза Егинтън.

Както при всички трудни или технически упражнения, или дори при проверката на изпити, практиката прави нещата перфектни. Сега той разбира повече неща. Също така Цунода формира по-добро мнение за това какво иска да има по автомобила. А това отнема немалко време на всеки пилот.“

Гасли и Цунода са близки приятели както на пистата, така и извън нея. Двамата участват в редица събития на Ред Бул и Алфа Таури, включително видеоклипове и подсастове.

„Юки е много забавен. Той винаги казва това, което мисли. Винаги ми е забавно да съм в неговата компания. В повечето случаи не си сдържа езика и после се замисля и вероятно през ще съжалява за нещата, които е казал! Това го прави още по-забавен“, допълни Пиер Гасли.