Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон получи наказание след удара с Гасли в Гран при на Монако

Окон получи наказание след удара с Гасли в Гран при на Монако

1493
0
Естебан Окон
Естебан Окон, снимка Спас Генев

Естебан Окон получи наказание след удара с Пиер Гасли в Гран при на Монако. Пилотът на Алпин ще бъде преместен с пет места назад в следващата надпревара от календара на F1. Окон пое вината за инцидента със своя съотборник, който ядоса шефа на тима Бруно Фамен.

Окон потегли от 11-та позиция на стартовата решетка в днешната Гран при на Монако. Французинът застана точно зад своя сънародник и съотборник Пиер Гасли. Окон направи добро потегляне и запази позицията си. В завоя Портие той направи странна атака срещу Гасли. В резултат на това се стигна до удар, в който Окон за кратко политна и се приземи доста твърдо на асфалта

Окон се върна в бокса. За съжаление пораженията в неговия болид бяха твърде сериозни, за да продължи. Гасли успя да продължи участието си в надпреварата. Французинът в крайна сметка финишира десети и спечели първа точка за годината.

Френската телевизия Canal+ съобщи, че шефът на Алпин Бруно Фамин е изразил категорично недоволството си от инцидента между Окон и Гасли. В крайна сметка 27-годишният пилот приключи участието си в надпреварата още в  началната обиколка.

Инцидентът между двамата французи беше разследван от стюардите, които дадоха 10-секундна санкция на Окон. Тъй като пилотът на Алпин не можа да го изтърпи в Монако, то беше конвертирано в преместване с пет места за следващия старт в Канада. Той също така получи три наказателни точки заради събитията по-рано днес.

Окон смята, че „хаотичният“ характер на първата обиколка е изиграл роля в случилото се.

„Опитахме се да върнем автомобила в гаража, за да поправим повредата. За съжаление имаше твърде много щети и не успяхме да излезем отново“, заяви Окон пред медиите.

„Беше хаотична първа обиколка. Надявам, че отборът ще успее да спечели точки по-късно. Със сигурност ще прегледаме всичко и ще се опитаме да се справим по-добре за следващата надпревара.

„Знам, че трябва да се внимава, но в същото време правим всичко на 120%, за да се опитаме да влезем в топ 10. Натискаме много лимита в квалификациите и се случват грешки. Това е всичко“, добави пилотът на Алпин.

Окон се извини на отбора за инцидента и пое пълна отговорност

„Днешният инцидент беше по моя вина. Разликата в крайна сметка беше твърде малка. Извинявам на отбора за това. Надявам се на заслужен финал с точки за отбора днес“, написа Окон в социалните мрежи.

Разсъждавайки върху претърпените повреди, Окон разкри, че скоростната кутия е била основната проблемна зона.

„Скоростната кутия беше най-много повредена. Щяхме да успеем да се върнем и да сме на 11-то място [ако беше наред]“, добави той.

„Имах [голям удар] в Будапеща [през 2023 г. след поредния сблъсък в първата обиколка с Гасли] и го усещах в продължение на седмица. Мисля, че тогава беше по-добре. Разликата тук беше, че се счупи окачването. Това вероятно ми даде известна еластичност при приземяването. Задната част е наред. Това е нещастен инцидент и не е добре да се оттегля автомобилът още в първата обиколка“, заключи Естебан Окон.