Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли се надява да поднесе изненада в началото на сезон 2022

Гасли се надява да поднесе изненада в началото на сезон 2022

1258
0
Пиер Гасли
Пиер Гасли. снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли се надява да поднесе изненада в началото на сезон 2022. Пилотът на Алфа Таури е развълнуван от възможността, която новите технически правила предоставят на отборите от F1. Той признава, че нито един екип не трябва бъде изключен от борбата за челните места.

Гасли иска да види какво ще се случи на първия предсезонен тест в Барселона. Французинът не изключва повторение на сценария от 2009. Тогава имаше промяна в аеродинамиката на болидите. От това най-много се възползва новосъздаденият екип на Браун GP. Британският отбор спечели и двете титли благодарение на Дженсън Бътън и Рубенс Баричело, преди да бъде закупен от Мерцедес в началото на 2010.

Сезон 2022 предвещава началото на нова ера в спорта с вълна от нови разпоредби, които ще влязат в сила. Това е най-голямата техническа революция от сезон 2009 насам, когато спечелиха тимовете, които използваха двойни дифузьори.

Тъй като отборите нямат право да изпробват новите автомобили до началото на зимните тестове в края на февруари, пилотите нямат представа какво ще бъде тяхното темпо. До момента те са използвали само симулатори във фабриките на своите тимове. Гасли признава, че все още не е направил прогноза за това къде ще се намира на стартовата решетка.

„В симулатора работите с предположения“, каза Гасли пред немска медия.

„Каквото мислят инженерите, такава ще бъде и колата. Как ли ще се държи? Тогава водачът трябва да даде ясна обратна връзка. Кои са най-големите ограничения? Къде може да се спечели най-много време за обиколка?“.

„Това дава посока на инженерите. Но ще трябва изчакаме, докато колата заработи в реалния живот. Дотогава е трудно да се направи точна преценка“.

„Това е много различно от последните няколко години. Ще бъде голям фактор колко бързо се движите от първия тест. Много важно ще бъде колко се учите и подобрявате“.

Пиер и Алфа Таури имаха силен сезон през миналата година. Французинът спечели актив от 110 точки, което го постави на десета позиция в крайното класиране. Междувременно екипът от Фаенца завърши на шеста позиция и води епична битка с Алпин. 

Тъй като F1 ще изглежда по-различно тази година, Гасли смята, че това е идеална възможност за него и отбора да постигнат напредък. Също така той не изключва възможността някой тим да поднесе изненада както се случи с Браун GP в началото на 2009.

„Вълнувам се, защото това е страхотна възможност за мен и отбора. В същото време би било наивно да се каже, че това се отнася само за нас. Всеки може да направи голяма стъпка напред. Напълно наясно съм с това. Всичко може да се случи, няма значение дали е добро или лошо“.

„Това, което разбрах за колата досега, ме кара да се чувствам положително. Очаквам с нетърпение тестовете на Каталуния. Надявам се, че ще има изненада, каквато беше Браун GP преди 13 години’, завърши Пиер Гасли.