Начало Избрани Гасли вече не е толкова застрашен от пропускане на състезание

Гасли вече не е толкова застрашен от пропускане на състезание

474
0
Пиер Гасли
Пиер Гасли; снимка: Виктор Алекян

Пиер Гасли вече не е толкова застрашен от пропускане на състезание. Пилотът на Алпин определено е малко по-спокоен заради отпадането на част от наказателните точки в неговия суперлиценз, които бе натрупал през сезон 2022.

Гасли започна първата си кампания с Алпин в доста неприятна позиция. Французинът имаше 10 наказателни точки и се нуждаеше от още 2 за да получи забрана за участие в състезание. Еднократният победител в F1 „спечели“ много от точките си заради процедурни грешки. Това включва движение на повече от 10 дължини от автомобила пред себе си по време на периода на колата за сигурност, както и превишаване на ограниченията на пистата. Гасли също така получи наказание заради превишаване на скоростта по време на дъждовната Гран при на Япония

Тази година ФИА смекчи правилата за санкциите на пилотите. Федерацията елиминира възможността състезателите да получават наказателни точки в резултат на по-леки нарушения. Следователно такива санкции ще се прилагат основно при опасно каране или нещо подобно.

Гасли караше доста внимателно през първите пет старта от тази година. Пилотът на Алпин не получи нито едно наказание от стюардите. Французинът трябваше да изчисти още едно състезание [Имола], преди да получи право на отнемане на точки въз основа на правилото за 12-месечния график на F1.

В средата на миналата седмица F1 обяви отмяната на Гран при на Емилия Романя заради опустошителните наводнения в италианския регион. Подобно на своите колеги, Гасли подкрепи решението на F1 и изрази своята съпричастност с пострадалите от природното бедствие. Въпреки това отмененото състезание в Имола помогна на французина да загуби част от наказателните си точки

От днес броят наказателни точки на французина в неговата пилотска книжка ще намалее на 8. Това от своя страна значително ще намали риска от забрана за участие в състезание. Въпреки това общият му брой точки ще остане осем (при условие че не събере повече) до 10 юли. Тогава ще му бъдат отнети трите точки, които получи за различни инциденти.

Гасли все още води в негативната класация след като има 8 наказателни точки. Зад французина се нареждат Александър Албон (Уилямс) и Ланс Строл (Астън Мартин), които имат по пет точки. В другия край на таблицата Валтери Ботас, Люис Хамилтън, Оскар Пиастри, Нико Хюлкенберг, Ник де Врис и Логан Сарджънт, които нямат наказателни точки в своите суперлицензи.

По-рано тази година шефът на Алпин Отмар Шафнауер призна, че екипът е опитал да премахне част от наказателните точки на Гасли, но не е срещнал нужната подкрепа от своите съперници.

„Бях в малцинство“, сподели Шафнауер. „Вероятно имаше само три-четири от общо десет отбора, които подкрепиха предложението ми. Някои от тези, които не признаха причината, поради която не го подкрепят си бяха чисти опортюнисти. Те дори се надяваха, че в крайна сметка ще ни се случи нещо“, каза още шефът на Алпин.