Начало Рали Гераджиев втори в своя клас на рали „Босфора”

Гераджиев втори в своя клас на рали „Босфора”

39
0

Пловдивският екипаж Георги Гераджиев/Георги Гаджев с Форд Фиеста R2 завърши на 6-о място в генералното класиране и на 2-о в своя клас на турското Рали „Босфора”, което бе кръг от Европейския рали трофей (ERT) на ФИА с най-високия коефициент 4. Пловдивчаните също така станаха и втори в класирането за автомобилите с един двигателен мост.

Състезанието, чиито център бе Истанбул, събра около 50 екипажа, от които 26 бяха регистрирани за ERT, където се състезаваше и българският тандем. Въпреки, че в класа на българите (RC4) имаше само 5 автомобила, конкуренцията в него бе на много високо ниво.

Рали „Босфора“ е много тежко състезание, изискващо перфектно владеене на автомобила и отлична физическа кондиция. Пилотът на АСК „Пловдив“ Георги Гераджиев бе наясно с това от участието си в ралито през 2014 година, като за тази година, заедно с навигатора си Георги Гаджев, вече знаеха какво да очакват и бяха по-добре подготвени.

Големият проблем освен променливите условия по специалните етапи е и високата влажност, примесена със субтропичния климат, които са много тежки за организма и най-вече за концентрацията по време на етапите:

„Често на таблото на колата ми изписваше над 60°C, което, комбинирано с негоримите бельо и екип, които сме задължени да носим, беше адско усещане“, коментира пилотът.

Другото българско участие на Рали „Босфора“ бе това на Екатерина Стратиева с навигатор Юлияна Нийрфаш (Унг). За съжаление на двете дами обаче колата, с която щяха да стартират – Субару Импреза WRX, получи повреда в скоростите преди ралито и така българо-унгарският екипаж не успя да вземе участие.

Победител в общото крайно класиране стана турския пилот Мурат Бостанджъ, следван от сънародника му и негов съотборник Орхан Авджъоглу, и двамата с Форд Фиеста Супер 2000. Трети се нареди представителят на Обединените арабски емирства Рашид Ал-Кетби с Форд Фиеста R5.