Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 гледна точка: Red Bull, red cars

гледна точка: Red Bull, red cars

37
0

Това, че Ред Бул стана вторият отбор, който прие обвързване с Формула 1 на Макс и Бърни след 2008 г., не е изненада. Различното поведение винаги е било начин на действие на компанията за тонизиращи напитки.

Държанието й в Гран при е идентично. Кой друг екип построи сграда за гости в яхтеното пристанище на Монако, кой друг е обличал механиците си като Дарт Вейдър?

Спорът в Индианаполис бе друг случай на отцепническо поведение.

Шест тима изградиха обща защита срещу повдигнатите обвинения от ФИА, Ред Бул Рейсинг се представи самостоятелно. Когато бе обявено, че ще има обжалване, на тях им отне известно време да потвърдят, че също ще искат преразглеждане. Но дори тогава подходът им бе различен: Шестте искаха да се знае, че са невинни, а брадатият собственик на Ред Бул Дитрих Матешиц заяви, че неговият екип е загрижен да няма съдебни дела, повдигнати от американски фенове.

Отдавна е известно и обвързването на тима с Ферари, а италианците първи подписаха “продължението” на Конкорд. Така че наистина изненада няма.

Още през април Ред Бул и Ферари обявиха сделка за доставка на двигатели от 2006 г. и от тук вече можеше да се предвиди подобно развитие на ситуацията. Защото, както Петер Заубер може да свидетелства, купуването на мотори Ферари понякога води до прекален политически натиск от Маранело. Младият спортен директор на Ред Бул Кристиян Хорнер заяви пред Ройтерс, че решението отборът да подпише продължението на Конкорда е взето самостоятелно, но кой в падока някога си е признавал открито, че е бил притиснат – независимо за какво става дума?

Да има Ред Бул Рейсинг на своя страна като политически съюзник (плащащ при това) е добре дошло за Маранело. Тимът бе изолиран след отказа си да се присъедини към споразумението за тестове на G9 (до 30 дни между март и октомври) и технически е в неизгодна позиция заради това, че реално е единственият тим правещ тестове за Бриджстоун.

Ферари води самотна битка вече 6 месеца и ако досега силете бяха 9:1, сега поне стават 8:2. С присъединяването на Джордан към Конкорд уравнението ще стане 7:3… Но и това няма да промени кой знае колко ситуацията.

Ред Бул имат и доста, нека я наречем, социална връзка с президента на ФИА Макс Мозли – според слуховете той и Матешиц ходят често заедно на сноуборд и ориентирането на тима към Несветата троица има обяснение и в този факт.

От друга страна очевидно влиянието е двустранно. Защото младият Кристиян успя леко да убеди управляващата организация, че съществуват “нови доказателства”, които трябва да оневинят седемте отбора в аферата Мишлен и не случайно Хорнер бе третият член на “тайния обяд” на Макс Мозли и Рон Денис в Монте Карло. Разговорът бе повече от успешен, тъй като няколко часа след като се видяха с Мозли (който не е известен като голям приятел на Денис), ФИА обяви, че …