Начало Рали Глобиха организаторите на рали Аржентина 2011

Глобиха организаторите на рали Аржентина 2011

66
0
Мико Хирвонен,рали Аржентина 2011

Организаторите на рали Аржентина бяха глобени с 5 хил. евро заради неяснота в пътната книга, издадена за надпреварата.

Стюардите, отговорни за рали Аржентина 2011 получиха официален протест от екипа на Форд. Причината за него бе неяснота в пътната книга, отнасяща се до разклон в близост до края на етапа Ел Кондор. Самият разклон е бил кръгово кръстовище. Проблемът е, че при първото преминаване на етапа в пътната книга при този разклон организаторите са отбелязали изрично един изход от кръговото, който е задължавал екипите да поемат пътя около кръговото. При второто преминаване обаче е липсвало конкретно указание откъде точно да преминават екипажите.

По тази причина състезателите на Ситроен при второто си преминаване са преминали по по-краткия път, а тези на Форд са следвали указанията за заобиколния път от първото преминаване. В резултат французите са имали предимство от около 4 сек. При положение, че пилотът на Форд Мико Хирвонен завърши рали Аржентина на 2-а позиция след съперника си от Ситроен Себастиен Льоб с разлика 2,7 сек., подобна подробност се оказва, че е имала съществено значение за изхода на надпреварата.

В резултат организаторите на надпреварата бяха санкционирани за това, че не са дали ясни инструкции на екипажите и техните тимове.