Начало Рали Globul Rally Team представи новата кола на екипа – Форд Фиеста R5

Globul Rally Team представи новата кола на екипа – Форд Фиеста R5

150
0

Globul Rally Team представи новата кола на екипа – Форд Фиеста R5 – на специална церемония днес. Автомобилът е един от първите, излезли от фабриката на М-Спорт. Британската компания разработи най-новия рали модел и започна да го доставя от този месец на нови собственици. Екипажът Крум Дончев – Петър Йорданов е сред първите, които ще се състезават с тази кола.

Дончев и Йорданов лично вдигнаха покривалото от новата си Фиеста R5. Заедно с тях бе и директорът „Маркетинг и комуникации“ на Глобул Галина Чулвеа. Мениджърът „Връзки с клиенти“ на М-Спорт Ричард Миленър пък направи презентация за концепцията на изграждане на Фиеста R5.

Миленър пожела успеха на екипа и сподели, че партньорството на отбора с М-Спорт е дългосрочно. Той каза също така, че британската компания вече е доставила 11 броя Форд Фиеста R5 на различни клиенти в Европа. Търсенето на колата превиши доста очакванията на екипа на Малкълм Уилсън (който пък бе сред първите, седнали зад волана на новата R5).

Още преди началото на производството в Довънби Хол бяха получени над 20 депозита за модела. До края на август тези предварителни поръчки ще бъдат изцяло изпълнени. Производството и доставките постепенно ще намаляват темпове – до един автомобил на седмица (в момента са по два), като до края на 2013 г. се очаква общо около 35 Форд Фиеста R5 да достигнат до различни екипажи. Колата струва 180 000 евро (може да достигне 230 000, но допълнителните елементи не са такива, които влияят на представянето й) – по-малко от половината от стойността на WRC модел. Основната идея при разработването му по принцип бе да е достъпен за максимално широк кръг пилоти, за да се увеличава интересът към рали спорта. Самата разработка и тестове на Фиеста R5 отне година, като времето бе разделено наполовина – първо да се отсеят най-добрите оферти за отделни компоненти и след това за работата по самата кола.

Форд Фиеста R5 е с 1,6-литров турбо двигател, с 32 мм турбо-рестриктор и петстепенна секвенциална скоростна кутия. Първото състезание на екипажа Дончев/Йорданов с новия автомобил е предстоящото рали Твърдица-Елена (27-28 юли).

Щастлив съм, че с помощта на партньорите ни Globul Rally Team разполага със състезателен автомобил от последно поколение и вярвам, че вече разполагаме с всичко необходимо за успешна атака на титлата в националния шампионат – това винаги е нашата основна цел – коментира Крум Дончев.